Līdz 100 000 cilvēku sestdien sapulcējās Dublinas centrā, protestējot pret Īrijas valdības darbībām valsts ekonomisko problēmu risināšanai.

Protesta gājiens sākās pēcpusdienā, iedzīvotājiem dodoties gājienā no Īrijas galvaspilsētas ziemeļdaļas uz centru.

Pēc policijas aplēsēm ielās izgājuši aptuveni 100 000 cilvēku, bet demonstrāciju organizējušās arodbiedrības prognozē, ka protestētāju skaits sasniegs 200 000.

Daudzi iedzīvotāji ir neapmierināti par plāniem sabiedriskā sektora darbiniekiem ieviest pensijas nodevu.

Protestu organizēja arodbiedrības, norādot, ka strādnieki nav izraisījuši ekonomisko krīzi, bet viņiem nākas par to maksāt.

Viens no protestētājiem sacīja, ka viņam "apriebies kā valdība rīkojas un ko tā dara ar valsti".

"Es esmu strādājis visu savu dzīvi, nekad neesmu pārkāpis likumu, nekad neesmu pametis darbu streikā. Tā vietā es devos uz darbu un strādāju savu darbu. Man ir jāmaksā mājokļa kredīts, man jānodrošina bērniem izglītība un tagad man paziņoja, ka man jāsamierinās ar vienu apgriešanu aiz otras," viņš sacīja.

Īrijas Arodbiedrību kongress (ICTU) iestājas par "godīgāku un labāku veidu", kā cīnīties ar ekonomisko krīzi un tās sekām.

"Mūsu prioritāte ir nodrošināt, ka valdība rūpējas par cilvēkiem, ka valdība ņem vērā cilvēku intereses, nevis lielo uzņēmumu vai bagāto intereses," norādīja ICTU ģenerālsekretāre Sallija Anna Kinahana.

Īrijas valdības paziņojumā teikts, ka tā saprot, ka plānotie pasākumi ir grūti un dažos gadījumos pat sāpīgi. Tomēr pensiju nodeva ir pamatots solis, kas atspoguļo "realitāti, ka mēs nespējam turpmāk garantēt sabiedriskā sektora finansējumu apstākļos, kad samazinās ienākumi".

Īrija vēl nesen bija viena no Eiropā ātrāk augošajām ekonomikām, bet 2008.gada septembrī Īrijā oficiāli sākās ekonomiskā recesija un pēdējos mēnešos strauji pieaudzis bezdarbs. Janvārī Īrijā reģistrēti 326 000 bezdarbnieki, kas ir augstākais līmenis kopš datu reģistrācijas sākuma 1967.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!