Aptuveni 5000 cilvēku, lielākoties jaunieši, trešdien Maķedonijas galvaspilsētā Skopjē piedalījušies protesta akcijā pret iespējamo valsts nosaukuma maiņu, lai atrisinātu 15 gadus ilgstošo strīdu ar Grieķiju par šīs bijušās Dienvidslāvijas republikas nosaukumu.
Protestētāji, kas pēc vairāku nevalstisko organizāciju aicinājuma bija sapulcējušies galvenajā Pelas laukumā, turēja plakātus ar uzrakstiem "Maķedonija nav jaundzimušais, lai tai dotu jaunu vārdu!", "Mēs atteiksimies no NATO, taču neatteiksimies no Maķedonijas nosaukuma".

Mītiņš, kurā piedalījās vairāki prominenti Maķedonijas mākslinieki, dziedātāji un intelektuāļi, beidzās bez incidentiem. Tikai ap Grieķijas vēstniecību Skopjes centrā tika izvietotas policijas specvienības.

Maķedonija cer šogad saņemt ielūgumu pievienoties NATO, iespējams, jau aprīlī Bukarestē paredzētajā alianses samitā.

Grieķija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka neatbalstīs savas ziemeļu kaimiņvalsts uzņemšanu NATO un Eiropas Savienībā (ES), ja tā nemainīs nosaukumu.

ANO sarunu vadītājs Metjū Nimecs pagājušajā nedēļā izteica priekšlikumu strīda atrisināšanai, kas paredz piecus nosaukuma kompromisa variantus: Maķedonijas Konstitucionālā republika, Maķedonijas Demokrātiskā republika, Maķedonijas Neatkarīgā republika, Maķedonijas Jaunā republika un Augšmaķedonijas republika.

Atēnas paziņojušas, ka ANO priekšlikumā "ir elementi, kas noteiktos apstākļos varētu tikt pieņemti", un devusi savam sarunu vadītājam instrukcijas ierosināt izmaiņas tekstā.

Maķedonija pieņēma šo nosaukumu, kad tā 1991. gadā kļuva neatkarīga pēc Dienvidslāvijas sabrukuma, taču Atēnas pret to iebilst, jo tā saucas arī province Grieķijas ziemeļos, kur dzimis Aleksandrs Lielais, un Grieķija baidās, ka nosaukuma izmantošana varētu nozīmēt teritoriālas pretenzijas.

Grieķijas prasību dēļ tās ziemeļu kaimiņvalsts ANO un citās starptautiskajās organizācijās ir pārstāvēta ar vārdu "Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija". ES un NATO izmanto abreviatūru FYROM. Tomēr daudzas valstis, ieskaitot ASV, Kanādu, Krieviju, Ķīnu, Turciju un atsevišķas ES dalībvalstis, atzīst Skopjes tiesības lietot Maķedonijas vārdu.

Sarunas risinās jau kopš 1993. gada, taču bez vērā ņemamiem panākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!