Foto: AFP/Scanpix
Ap 7000 cilvēku ceturtdienas vakarā Budapeštā protestē pret jauno mediju likumu, kas izpelnījies asu kritiku gan pašā Ungārijā, gan ārpus tās.

Mītiņa dalībniekus uzrunāja starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Amnesty International" pārstāvis, bet pēc tam notika koncerts.

Līdzīgi pasākumi ceturtdien aizvadīti vēl četrās Ungārijas pilsētās.

Tikmēr Ungārijas valdība paziņojusi, ka daudz peltais likums tomēr tiks grozīts.

"Likums tiks grozīts, un tiks atrasts risinājums, kas būs pieņemams visiem," trešdien Briselē solījis Ungārijas ārlietu ministrs Janošs Martonji.

Lai gan Budapešta piekritusi veikt grozījumus, tā joprojām uzstāj, ka likums nepārkāpj Eiropas normas un neapdraud preses un vārda brīvību.

Likums, kas stājās spēkā 1.janvārī, paredz, ka Nacionālajai mediju un infokomunikāciju padomei (NMHH) būs tiesības noteikt soda naudu par saturu, kas tiks uzskatīts par aizvainojošu, un par "politiski nelīdzsvarotu" materiālu, turklāt soda naudas apmēri radio un televīzijai var sasniegt 200 miljonus forintu (506 019 latus).

Likums paredz arī tiesības pārbaudīt mediju aprīkojumu un dokumentus un piespiest žurnālistus atklāt avotus jautājumos, kas saistīti ar nacionālo drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!