Foto: Imago/Scanpix/LETA
Vēlētāji Tunisijā svētdien masveidā ignorējuši parlamenta vēlēšanu otro kārtu, kas tika uzskatīta par nopietnu pārbaudījumu prezidentam Kaisam Saīdam viņa centienos nostiprināt varu.

Vēlēšanu otrajā kārtā piedalījās tikai 11,3% no astoņiem miljoniem Tunisijas vēlētāju, liecina vēlēšanu komisijas sākotnējās aplēses. Tas ir aptuveni tikpat daudz, cik vēlēšanu pirmajā kārtā decembrī.

Daudzi tunisieši, kas ir neapmierināti ar situāciju valstī, kur pēc Saīda īstenotās varas sagrābšanas parlamentam vairs nav tikpat kā nekādu pilnvaru, vēlēšanās nepiedalījās. Vēlēšanas boikotēja arī ietekmīgā islāmistu partija "Ennahdha" un citas opozīcijas kustības.

Tunisijas parlamenta vēlēšanas, kam uzmanīgi sekoja līdzi citas arābu valstis, tika uzskatītas par nozīmīgu soli Saīda centienos nostiprināt varu, iegrožot islāmistu konkurentus un atgūt investoru un aizdevēju uzticību.

Tomēr zemā vēlētāju aktivitāte rada bažas par nākamā parlamenta leģitimitāti un var sarežģīt Saīda plānus.

Gaidāms, ka amatpersonas oficiālos sākotnējos parlamenta vēlēšanu rezultātus paziņos trešdien.

Vēlētāji izraudzījās likumdevējus, kas aizstās iepriekšējo parlamentu, kura darbību Saīds apturēja 2021.gadā un vēlāk to atlaida. Pēc tam Saīds noorganizēja referendumu, kurā tika apstiprināta viņa piedāvātā konstitūcija, kas prezidentam nodrošina nekontrolētu varu, kā arī paredz faktiski bezpilnvaru parlamenta izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!