Foto: AFP/Scanpix

Tunisijas prezidenta Monsefa Marzuki sekulārā partija "Kongress par republiku" svētdien atstāja islāmistu vadīto valdību, paziņoja partijas pārstāvji.

Partija atsauca no valdības trīs ministrus, motivējot savu lēmumu ar to, ka premjerministrs Hamadi Džebali nav izpildījis šīs partijas prasības par izmaiņu veikšanu valdībā.

"Mēs jau nedēļu esam teikuši, ka gadījumā, ja netiks nomainīti ārlietu un tieslietu ministri, mēs aiziesim no valdības," sacīja šīs partijas pārstāvis Samirs ben Amors. "Šis lēmums nav nekādi saistīts ar premjera lēmumu izveidot tehnokrātu valdību," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Tunisijas premjerministrs Hamadi Džebali trešdienas vakarā solīja izveidot bezpartejisku tehnokrātu valdību, kas pārvaldītu valsti līdz vēlēšanām. Premjers nāca klajā ar šo solījumu pēc trešdien notikušas opozīcijas politiķa Šokri Belaida slepkavības un tās izprovocētiem vardarbīgiem protestiem.

Belaids, kurš vadīja opozīcijā esošo Demokrātisko patriotu partiju un asi kritizēja Tunisijas islāmistu vadīto valdību, trešdien tika nošauts pie savām mājām Tunisas piepilsētā. Viņa slepkavība ir pirmais politiskais atentāts Tunisijā kopš 2011.gada janvārī notikušās tautas sacelšanās.

Opozīcijas koalīcija "Tautas fronte" trešdien paziņoja, ka aptur savu dalību parlamentā un ka valdība ir zaudējusi leģitimitāti un tai jāatkāpjas.

"Es esmu nolēmis izveidot politiskām partijām nepiederošu kompetentu pilsoņu valdību, kuras mandāts aprobežosies ar valsts lietu pārvaldīšanu līdz vēlēšanām, kas tiks satīkotas iespējami īsākā laikā," paziņoja islāmists Džebali, kurš bija nosaucis Belaida slepkavību par teroraktu pret Tunisiju.

Premjers nepateica, kad tiks izveidota jaunā valdība, kas jāapstiprina parlamentam.

Par Belaida slepkavību neviens nav uzņēmies atbildību. Belaida ģimene viņa slepkavībā apsūdz valdošo islāmistu Atdzimšanas partiju ("Hizb Ennahda"), kura noliedz, ka būtu saistīta ar to.

Atdzimšanas partijas un citu valdošās koalīcijas partiju politiķi ir kritizējuši Džebali par nekonsultēšanos ar viņiem pirms sava solījuma izveidot bezpartejisku tehnokrātu valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!