Foto: Reuters/Scanpix

Tiesa Stambulā ceturtdien apsūdzēja divus opozīcijas laikraksta "Cumhuriyet" žurnālistus spiegošanā pēc viņu apgalvojumiem, ka Turcijas slepenie dienesti ir sūtījuši ieročus islāmistu nemierniekiem Sīrijā, ziņoja Turcijas mediji.

Galvenais redaktors Džans Dindars un laikraksta Ankaras biroja vadītājs Erdems Gils tiek apsūdzēti spiegošanā un "valsts noslēpumu izpaušanā". Abi atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Laikraksts "Cumhuriyet" ziņoja, ka Turcijas drošības spēki 2014.gada janvārī apturējuši kravas mašīnu kolonnu pie Sīrijas robežas un tajā atraduši kastes ar ieročiem un munīciju, kas tikušas sūtītas nemierniekiem, kuri cīnās pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Laikraksts saistīja šo sūtījumu ar Turcijas Nacionālo izlūkošanas organizāciju (MIT). Šī publikācija maijā izraisīja politisku vētru Turcijā, un valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans solīja, ka Dindars par to samaksās "dārgu cenu".

Erdogans personīgi iesniedza kriminālsūdzību pret 54 gadus veco Dindaru, pieprasot viņam piespriest daudzus mūža ieslodzījumus.

Turcija noliedz, ka tā palīdzētu tādiem islāmistu nemierniekiem Sīrijā kā džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"), lai gan Turcija vēlas Asada gāšanu.

"Neuztraucieties, šis lēmums ir tikai goda zīme mums," Dindars paziņoja reportieriem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem tiesā, pirms tika nogādāts apcietinājumā.

"Cumhuriyet" pagājušonedēļ tika piešķirta organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) 2015.gada Preses brīvības balva, un Dindars aizbrauca uz Strasbūru to saņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!