Ankara atsaukusi savu vēstnieku Amerikas Savienotajās Valstīs, lai konsultētos situācijā, kad ASV Kongress pieņēmis likumu, kas pasludina armēņu masu nogalināšanu par genocīdu, raksta BBC. Turcijas prezidents Abdulla Guls nosodījis trešdien pieņemto rezolūciju par spīti ASV prezidenta Džordža Buša aicinājumiem tā nedarīt.
Atgādināsim, ka ASV Pārstāvju palātas komiteja apstiprinājusi rezolūciju, kurā Osmaņu impērijas pieļautais 1915.gada armēņu slaktiņš atzīts par genocīdu, neņemot vērā Baltā nama brīdinājumus, ka tas var nodarīt "lielu kaitējumu" Vašingtonas attiecībām ar Turciju.

Tagad rezolūcijas projekts tiks nodots izskatīšanai Pārstāvju palātas pilnajam sastāvam, un demokrātu vairākuma līderi izsakās, ka balsojums par to gaidāms novembra vidū.

Tajā pašā laikā Turcija uzskata, ka rezolūcija ir aizvainojoša un noraida armēņu viedokli, kuru atbalsta arī daudzi Rietumu vēsturnieki, ka par upuriem Pirmā pasaules kara laikā Osmaņu impērijas izvērstajā genocīdā kļuvuši 1,5 miljoni armēņu.

Ankara jau bija brīdinājusi, ka gadījumā, ja ASV Kongress rezolūciju pieņems, cietīs abu valstu savstarpējās attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!