Turcijas premjerministrs Bilents Edževits sestdien demisionējušā Kemala Derviša vietā par ekonomikas ministru iecēla mazpazīstamo Demokrātiskās kreiso partijas biedru Masumu Turkeru, informēja amatpersonas.
Dekrēts par parlamenta deputāta Turkera iecelšanu ekonomikas ministra amatā iesniegts apstiprināšanai prezidentam, ziņoja aģentūra "Anadolu", atsaucoties uz Edževita preses sekretāra Džema Avdži teikto.

Turkers agrāk strādājis par finansu inspektoru, ekonomikas pasniedzēju universitātē un žurnālistu.

Dervišs sestdien paziņoja par atkāpšanos no amata.

"Es šodien iesniedzu premjerministram demisijas rakstu," žurnālistiem Ankarā sacīja Dervišs, kurš ir Starptautiskā valūtas fonda (SVF) atbalstīto 16 miljardu ASV dolāru (gandrīz desmit miljardu latu) vērtās Turcijas ekonomisko reformu programmas autors.

Viņš pavēstīja, ka turpinās centienus veidot vienotu kreisi centrisko partiju koalīciju, lai sekmētu valsts attīstībai labvēlīgus rezultātus 3.novembrī gaidāmajās vēlēšanās.

"Mums pēc vēlēšanām ir vajadzīga spēcīga valdība. Turcijai ir priekšā grūts ceļš, bet mēs varam pārvarēt šķēršļus," sestdien sacīja demisionējošais ministrs.

Dervišs kritizēja Turcijas politisko spēku sadrumstalotību, kuras dēļ gan kreisie, gan labējie spēki ir sašķēlušies vairākās partijās un jau gadiem ilgi nespēj izveidot spēcīgu valdības koalīciju.

"Pašreizējā politiskā sadrumstalotība ir ļoti nopietna problēma, un es domāju, ka mums tā noteikti jāpārvar. To es cenšos panākt. Lūdzu, novēliet man veiksmi," viņš teica žurnālistiem.

Dervišs jau pagājušajā mēnesī atkāpās no amata, bet īsi pēc tam viņš atsauca savu demisiju, jo uz viņu izdarīja spiedienu, lai viņš turpinātu vadīt ekonomikas reformas.

Bijušais Pasaules bankas viceprezidents Dervišs bauda lielu uzticību starp investoriem, kas bažījas, ka Turcijas politiskā nestabilitāte varētu apturēt valsts ekonomiskās atjaunotnes centienus, kuros liela nozīme ir SVF aizdevumiem.

Turcijas premjerministrs Bilents Edževits izdarījis spiedienu uz partijām nepiederošo Dervišu, lai viņš atkāptos no amata, vai arī atteiktos no iniciatīvas saliedēt sašķeltos kreisi centriskos spēkus.

Dervišs neminēja, vai viņš plāno pievienoties sociāldemokrātiskajai un eirocentriski orientētajai partijai "Jaunā Turcija", kuru nesen izveidoja populārais bijušais ārlietu ministrs Ismails Džems.

Partiju atbalsta 63 deputāti, kas nesen izstājušies no Edževita Demokrātiskās kreiso partijas, jo premjers atteicies atkāpties no amata par spīti savai sliktajai veselībai un politiskajai krīzei valstī.

Kopš maija sākumā pasliktinājās 77 gadus vecā Edževita veselība, Turcijā sācies politisks haoss. Pagājušajā mēnesī Edževits beidzot padevās spiedienam un piekrita pirmstermiņa vēlēšanām.

Politiskā stabilitāte ir svarīga ne tikai Turcijas ekonomikas atjaunotnei, bet arī tās ilgstošajiem centieniem integrēties ES.

Pagājušās nedēļas nogalē Turcijas parlaments vienojās par vairākām svarīgām reformām, ar kurām Ankara saista cerības decembrī gaidāmajā ES galotņu sanāksmē Kopenhāgenā saņemt uzaicinājumu sākt sarunas par iestāšanos šajā organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!