Foto: EPA-AFI

Turcijā izsludināta paaugstināta kaujas gatavība pēc tam, kad Sīrija piektdien notriekusi Turcijas iznīcinātāju, otrdien paziņojis Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Ja Sīrijas karaspēks izvērsīs kādas darbības uz robežas ar Turciju, tas tiks uztverts par kara draudiem, paziņoja premjers.

Ankara arī paziņojusi, ka Sīrija apšaudījusi vēl vienu Turcijas lidmašīnu, kura meklējusi notriektā iznīcinātāja atlūzas. Netiek minēts, kad tieši apšaudīta otra lidmašīna, norādīts vien, ka to notriekt Sīrijai nav izdevies un apšaudīšana beigusies pēc Turcijas gaisa spēku brīdinājuma.

Sīrija "nepaliks nesodīta", norādījis vicepremjers Bjulents Arinčs, piemetinot, ka Turcijai "nav nodoma sākt karu".

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Sīrija piektdien notriekusi Turcijas iznīcinātāju F-4. Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu paziņoja, ka Turcijas iznīcinātājs, ko Sīrija piektdien notrieca virs Vidusjūras, tobrīd atradās starptautiskajā gaisa telpā apmēram 15 minūtes pēc īslaicīgas iemaldīšanās Sīrijas gaisa telpā.

Ministrs sacīja, ka Sīrija notriekusi šo lidmašīnu bez brīdinājuma, turklāt lidmašīna nebija bruņota, lidoja mācību misijā un veica radaru sistēmas testu.

Sīrija sestdien paziņoja, ka piektdien notriekusi šo lidmašīnu, jo tā ielidojusi Sīrijas gaisa telpā, turklāt lidojusi zemu. Turcijas prezidents Abdullahs Gils sestdien atzina, ka notriektais iznīcinātājs varēja būt ielidojis Sīrijas gaisa telpā.

Pēc šī atgadījuma Turcija pieprasīja konsultācijas pēc NATO dibināšanas līguma 4.panta, saskaņā ar kuru dalībvalstis var pieprasīt NATO sanāksmes sasaukšanu, ja ir apdraudēta šo valstu drošība.

NATO ārkārtas sanāksme notiek otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!