Foto: AP/Scanpix
Turcijā nākamvasar tiks rīkots referendums par konstitūcijas labojumiem, kas paredz prezidenta amatu apveltīt ar plašākām pilnvarām, ceturtdien pavēstīja premjerministrs Binali Jildirims.

Opozīcijā esošie centristi un kreisie kritizē ieceri, sakot, ka tādējādi tikšot nostiprināta prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vara un vājināts varas līdzsvara princips, mazinot parlamenta lomu. Erdoans gan uzstāj, ka līdz ar konstitūcijas izmaiņām palielināšoties stabilitāte.

Kad parlaments jautājumu būs nodevis referendumam, balsojumu varēs sarīkot 60 dienu laikā, preses konferencē, kurā piedalījās arī galēji labējās Nacionālās kustības partijas (MHP) līderis Devlets Bahčeli, sacīja premjers.

Bahčeli pēdējo mēnešu laikā pauž atbalstu Erdoganam un valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP). Vienlaikus izskan pieņēmumi, ka Bahčeli varētu ieņemt viceprezidenta amatu, ja konstitūcija tiks grozīta.

Analītiķi norāda, ka Erdogans priekšlikumu par izmaiņām konstitūcijā nodos referendumam tikai tad, ja viņam būs pārliecība, ka tās tiks apstiprinātas. Lai tas notiktu, priekšlikumam referendumā ir jāsaņem vienkāršs balsu vairākums.

Konstitūcijas projekts ir nodots Bahčeli, bet pagaidām tas nav publiskots. Sagaidāms, ka jaunnedēļ ar to tiks iepazīstināts parlaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!