Foto: AP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims svētdien solījis "stingrus pretpasākumus" Nīderlandes lēmumam neielaist Turcijas ģimeņu lietu ministri Turcijas konsulātā Roterdamā.

"Mūsu tā saucamie Eiropas draugi, kuri pie katras iespējas runā par demokrātiju, vārda brīvību, cilvēktiesībām, šajā gadījumā atkal ir izgāzušies," paziņoja Jildirims, piebilstot, ka šādi notikumi palīdz Turcijai atklāt, kas ir tās īstie draugi.

Jau vēstīts, ka attiecības starp Turciju un Eiropas valstīm ir pasliktinājušās saistībā ar Eiropas pilsētās plānotiem mītiņiem, kuros Turcijas ministri aģitētu tur dzīvojošos Turcijas pilsoņus 16. aprīlī gaidāmā referendumā balsot par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilnvaru paplašināšanu.

Turcijas ģimeņu lietu ministre Fatma Betila Sajana Kaja sestdien netika ielaista Turcijas konsulātā Roterdamā, un pēc vairākas stundas ilgām sarunām viņa tika izraidīta no Nīderlandes un eskortēta atpakaļ uz Vācijas robežu.

Sākotnēji bija plānots, ka kampaņas mītiņā pie Turcijas konsulāta Roterdamā sestdien uzstāsies Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu, bet Nīderlandes valdība anulēja nolaišanās atļauju viņa lidmašīnai, norādot uz "apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai un drošībai".

Kaja pēc izraidīšanas no Nīderlandes uz Vāciju ar lidmašīnu devās atpakaļ uz Turciju.

Ministre pēc atgriešanās Stambulā nosodīja Nīderlandes "neglīto izturēšanos" pret viņu un viņas pavadoņiem.

"Pret mums izturējās rupji un skarbi (..). Šāda izturēšanās pret ministri sievieti ir ļoti neglīta," žurnālistiem paziņoja Kaja, kuru lidostā sagaidīja atbalstītāju pūlis.

"Kā ministrei ar diplomātisko pasi man nevajag atļauju, lai satiktos ar mūsu pilsoņiem konsulātā, kas tiek uzskatīts par Turcijas teritoriju," uzsvēra Kaja.

"Mēs tikām apturēti 30 metrus no konsulāta ēkas un mums netika atļauts tai pietuvoties. Un mūsu konsulam netika atļauts iziet no konsulāta ēkas mums pretī (..). Mēs tikām aizturēti stundām ilgi," sacīja ministre, piebilstot, ka tā bijusi smaga nakts.

Protestējot pret Nīderlandes lēmumu, naktī uz svētdienu pie Nīderlandes vēstniecības Berlīnē bija sapulcējušies aptuveni 300 cilvēku. Policija ziņoja, par "emocionālu, bet miermīlīgu" protesta akciju.

Turpretī Roterdamā demonstrācija pie Turcijas konsulāta pārauga sadursmēs ar policiju.

Nīderlandes policija izmantoja asaru gāzi un ūdensmetējus, lai izklīdinātu aptuveni 1000 cilvēku, kas bija sapulcējušies pie konsulāta.

Čavušolu, kuram svētdien plānots apmeklēt Franciju, žurnālistiem Stambulas lidostā sacīja, ka Nīderlande baidās no "jā" balsojuma Turcijā referendumā, jo tad Turcija kļūs par spēcīgāku un daudz neatkarīgāku valsti.

Erdogans sestdien piedraudēja atmaksāt Nīderlandei, nosaucot nīderlandiešus par "fašistiem, nacistu pēctečiem, kas neko nesaprot no politikas vai starptautiskās diplomātijas". "Jūs varat neuzņemt mūsu ministra lidmašīnu cik tik gribat, bet paskatīsimies, kā jūsu lidmašīnas tagad ieradīsies Turcijā," viņš paziņoja mītiņā Stambulā.

Turcijas ziņu aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka drošības apsvērumu dēļ svētdien slēgta Nīderlandes vēstniecība Ankarā un konsulāts Stambulā.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists no Turcijas ziņoja, ka svētdien protestētāji pie konsulāta Stambulā norāvuši Nīderlandes karogu un uz laiku izkāruši pie konsulāta Turcijas karogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!