Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien paziņoja, ka viņa valdība lūgs parlamentu apsvērt nāvessoda atjaunošanu kā sodu tiem, kas plānoja jūlijā notikušo militārā apvērsuma mēģinājumu.

"Mūsu valdība to (priekšlikumu par nāvessoda atjaunošanu) iesniegs parlamentam. Esmu pārliecināts, ka parlaments to pieņems, un, kad tas atgriezīsies pie manis, es to ratificēšu," sacīja Erdogans kādā ceremonijā Ankarā.

"Drīz, drīz, neuztraucieties. Tas notiks drīz, ja tāda ir Dieva griba," teica Erdogans, pūlim skandējot: "Mēs gribam nāvessodu!"

Nāvessods Turcijā tika atcelts 2004.gadā, valstij cenšoties panākt uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES).

Pēc 15.jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma Erdogana gāšanai viņš apstulbināja ES līderus ar draudiem atjaunot nāvessodu šī apvērsuma plānotājiem.

Attiecības starp Briseli un Ankaru ir saspīlētas, kopš Turcija atbildēja uz apvērsuma mēģinājumu, veicot represijas pret tā plānotājiem valsts iestādēs. ES ir aicinājusi Turciju rīkoties likuma varas ietvaros.

Desmitiem tūkstoši cilvēku armijā, tiesu iestādēs, civildienestā un izglītības iestādēs ir atcelti no amatiem vai aizturēti.

Erdogans sestdien izsmēja Rietumvalstu brīdinājumus neatjaunot nāvessodu Turcijā.

"Rietumi saka šo, Rietumi saka to. Atvainojiet, bet skaitās ne jau tas, ko saka Rietumi. Skaitās tas, ko saka mana tauta," teica Erdogans ceremonijā, kurā tika atklāta ātrvilcienu stacija Turcijas galvaspilsētā.

Ankara apsūdz puča plānošanā musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu, kurš dzīvo trimdā ASV Pensilvānijas štatā, bet Gilens šo apsūdzību noliedz.

"Ko jūs darāt Pensilvānijā, panāciet šurp! Kāpēc jūs nedodaties mājās?" piebilda Erdogans.

Erdogana valdība ir vairākkārt aicinājusi ASV izdot Gilenu.

Ja Gilens netiks izdots, ASV un Turcijas attiecībās "nekas vairs nebūs tā kā agrāk", sestdien brīdināja Turcijas tieslietu ministrs Bekirs Bozdā.

ES ir noteikusi nāvessoda atcelšanu par neapspriežamu nosacījumu valsts uzņemšanai šajā blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!