Turcijas tanki pirmdienas naktī apšaudīja kurdu spēku ieņemtu ciemu Sīrijas ziemeļos, ievainojot vismaz četrus kurdu sabiedrotos, paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Vairāki Turcijas tanku raidīti šāviņi nokrita Zurmagharas ciemā, kuru kontrolē kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG). Četri kaujinieki tika ievainoti," informēja nevalstiskā organizācija.

Četri ievainotie bija no nemiernieku spēkiem, kas nav YPG sastāvā, bet kopā ar kurdiem cīnās pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", sacīja "Sīrijas Cilvēktiesību organizācijas" direktors Rami Abdelrahmans.

Zurmaghara atrodas pie Turcijas robežas uz austrumiem no Džarabulusas pilsētas Alepo provincē.

Šis incidents ir nopietnākais Turcijas uzbrukums kurdu kontrolētiem rajoniem Sīrijas bruņotajā konfliktā, sacīja Abdelrahmans.

Jau ziņots, ka Turcija pagājušonedēļ sāka pārrobežu "pretterorisma" ofensīvu pret "Islāma valsti" Sīrijā un kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) kaujiniekiem Irākas ziemeļos, bombardējot to pozīcijas gaisa triecienos un ar artilēriju.

Turcijas armija svētdien veica jaunus gaisa triecienus pret kurdu kaujiniekiem Irākas ziemeļos.

PKK, kuru Turcija uzskata par teroristu organizāciju, ir cieši saistīta ar YPG Sīrijā.

YPG ir pierādījušas sevi kā efektīvākais spēks pret "Islāma valsti" Sīrijā, bet Turcija vēro šos panākumus ar aizdomām YPG saistības ar PKK dēļ.

Turcijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka Ankara nevēršas pret Sīrijas kurdiem.

"Patlaban notiekošās militārās operācijas uzdevums ir neitralizēt šā brīža draudus Turcijas nacionālajai drošībai, un tās mērķis ir "Islāma valsts" Sīrijā un PKK Irākā," paskaidroja amatpersona.

Sīrijas kurdu "Demokrātiskās savienības partija (PYD) kopā ar citiem ir ārpus pašreizējo militāro operāciju mērķiem".

YPG ir PYD bruņotais spārns.

"Mēs izmeklējam apsūdzības, ka Turcijas armija būtu uzbrukusi citu spēku, nevis "Islāma valsts" pozīcijām," norādīja amatpersona.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!