Pirmais tūrists kosmosā ASV miljonārs Deniss Tito piektdien noliedza apgalvojumus par to, ka viņa 20 miljonu ASV dolāru (12,6 miljonu latu) vērtais ceļojums uz starptautisko kosmisko staciju (SKS) traucē profesionālo astronautu darbu.
Ar videotranslācijas starpniecību no SKS Krievijas sektora 60 gadus vecais Tito informēja, ka viņa atrašanas kosmiskajā stacijā nekādā veidā nav traucējusi veikt nepieciešamos darbus.

NASA vadītājs Daniels Goldins kritizējis Tito lidojumu kosmosā, apgalvojot, ka amatieris varētu būt par nastu misijas kontrolētājiem un atbalsta komandai, kurai jārūpējas par viņa drošību.

ASV biznesmenis sevi raksturoja kā tipisku tūristu, kas nav traucējis abu komandu darbu SKS.

"Es lieliski pavadīju laiku, skatoties uz Zemi pa citādiem logiem, man ir milzumdaudz fotogrāfiju, es jau esmu paveicis visu, ko vēlējos," viņš sacīja.

"Man bija laiks, lai lūkotos uz Zemi. Es klausījos lielākoties operas ierakstus, iespējams, ka kopumā es operu klausījos 20 stundas, kamēr mēs pildījām savus uzdevumus," Tito piebilda.

Divi ASV un viens Krievijas astronauts ir pirmie, kas SKS uzturas pastāvīgi, bet Tito kopā ar vēl diviem Krievijas kosmonautiem kosmiskajā stacijā ieradās pagājušajā pirmdienā ar kosmosa kuģi "Sojuz".

Viens no Tito komandas biedriem Talgats Musabajevs sacīja, ka abas apkalpes veiksmīgi integrējušās, piebilstot: "Deniss mums nekādā veidā nav traucējis. Viņš pat cenšas palīdzēt."

NASA vairākkārt krizitējusi Krieviju par to, ka tā pārdevusi Tito "biļeti" ceļojumam kosmosā, jo viņš neesot spējīgs rīkoties ārkārtas situācijā kosmosā, un patlaban NASA cenšas panākt kompensāciju par papildu izdevumiem.

Tito piektdien žurnālistiem pauda pārliecību, ka Krievija, nosūtot viņu uz SKS, palīdzējusi "popularizēt staciju pasaulē".

NASA un Krievijas kosmosa aģentūras strīdam "nebūs nekādu paliekošu seku. Tas viss beigsies pozitīvi", viņš piebilda.

Atvaļinātais ASV kosmosa inženieris žurnālistiem sacīja, ka bijis patīkami pārsteigts, jo bezsvara stāvoklī Krievijas kosmosa kuģī "Sojuz" viņam nav radušās nekādas problēmas ar bezmiegu.

"Divas miega naktis kosmosa kuģī "Sojuz" patiesībā bija labākās miega naktis pēdējo gadu laikā, kas ir pārsteidzoši, jo es domāju, ka man kosmosā būs problēmas ar gulēšanu, bezsvara stāvokli, bet patiesībā es gulēju kā zīdainis," teica Tito.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!