Foto: Kadrs no video
Totalitārajā Turkmenistānā desmitiem vidusskolas beidzēju pārtverti nobeiguma eksāmenu laikā un nosūtīti dienestam armijā, atsaucoties uz aculieciniekiem un jauniešu vecākiem, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFERL).

Vienā gadījumā drošībnieki civilā apģērbā dežūrējuši pie skolas Nr. 15 Ašgabatā, kur eksāmens sākās pulksten 8.30. Daudzi vīrieši apturēti, kad nākuši ārā no skolas, un aizvesti uz vietējo iesaukšanas centru piespiedu nosūtīšanai obligātajā militārajā dienestā.

Tādi paši reidi 15. jūnijā notikuši arī citās Ašgabatas skolās, kā arī Lebapas provincē 16. jūnijā. Dažiem absolventu izdevies skolas pamest nepamanītiem, taču šajos gadījumos rekrutētāji tajā pašā vakarā savākuši viņus no mājām.

Aizvesti tikai tie, kas jau sasnieguši 18 gadu vecumu, taču vecākiem, kuru dēli pilngadību vēl sasniegs līdz jūnija beigām, noteikts atvest atvases uz iesaukšanas centriem viņu dzimšanas dienā. Piespiedu kārtā aizvestajiem nebūs iespējas saņemt savus vidusskolas atestātus, to ieteikts izdarīt viņu ģimenēm.

Turkmenistānā ir spēkā obligātais militārais dienests 18 līdz 27 gadus veciem vīriešiem, tajā jāpavada līdz diviem gadiem. Tomēr daudzi iesaucamajā vecumā no dienesta cenšas izvairīties, jo armija ir slavena ar ārpusreglamenta attiecībām un nožēlojamiem dienesta apstākļiem.

Militārā iesaukuma sezonā Turkmenistānā uz ielām, lidostās un skolās bieži redzamas patruļas, kas meklē dienesta vecumu sasniegušus vīriešus.

Korupcijas cauraustajā valstī nekas neparasts nav arī atpirkšanās no dienesta, taču ne visiem tas ir pa kabatai. RFRL daži vecāki atklāja, ka maksā aptuveni 5700 dolārus par dēlu atpestīšanu no armijas.

Tāpat amatpersonas tiek piekukuļotas, lai dēlus nosūtītu dienēt noteiktās armijas vienībās, kas tiek uzskatītas par drošām. Par drošām mēdz uzskatīt kara daļas Ašgabatā un uz robežām ar Kazahstānu un Uzbekistānu.

Par sliktāko vietu tiek uzskatīts dienests uz robežas ar Afganistānu, kur ir bijuši gadījumi, kad turkmēņu karavīri gājuši bojā kaujinieku uzbrukumos no robežas otras puses.

Provincēs izvietotie karavīri bieži tiek sūtīti lauksaimniecības darbos.

No militārajām bāzēm bieži pienāk sūdzības par nepietiekamu uzturu, medikamentu trūkumu un antisanitāriem apstākļiem. Daudzi jauniesauktie saskaras ar vardarbību un iebiedēšanu no augstākstāvošu armijnieku puses, viņiem tiek izspiesta nauda.

Daļa jaunu vīriešu no armijas mēģina izvairīties, dodoties studēt un strādāt uz ārzemēm, galvenokārt Krieviju un Turciju. Bet arī tas nav vienkārši, jo Turkmenistānā tiek kontrolēta cilvēku pārvietošanās un tiek rūpīgi pārbaudīti tie, kas vēlas sēsties starptautisko reisu lidmašīnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!