Foto: AFP/Scanpix

Energoresursiem bagātās Turkmenistānas galvaspilsētā Ašgabatā ir pasaulē lielākais no baltā marmora celto ēku blīvums, liecina Ginesa pasaules rekordu organizācijas atzinums, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Vidusāzijas valsts galvaspilsēta lepojas ar 543 jaunām ēkām, kas noklātas ar balto marmoru. Tā kopējais laukums sasniedz 4,5 miljonus kvadrātmetru. "Ja marmoru izklātu uz zemes, tad uz katriem 4,87 kvadrātmetriem zemes būtu viens kvadrātmetrs marmora," teikts Ginesa rekordu grāmatas interneta vietnē.


Turkmenistānas parlaments 25. maijā ar titulu "Turkmenistānas Godātais arhitekts" pagodināja autoritatīvo prezidentu Gurbanguli Berdimuhamedovu, norāda raidstacija. Deputāti pateicās prezidentam par "titāniskajām pūlēm mīļās Dzimtenes politiskās, ekonomiskās un kultūras attīstības labā".

Tikmēr jaunākais cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" ziņojums liecina, ka Turkmenistānas iedzīvotājiem ir liegtas tādas pamattiesības, kā pārvietošanās un preses brīvība. Valstī tiek vajāta opozīcija un politiskā brīvība ir ierobežota.

Atgādinām, ka vizītē uz Turkmenistānu, lai tiktos ar daudz kritizēto Berdimuhamedovu pagājušajā nedēļā devās Latvijas prezidents Andris Bērziņš.

Berdimuhamedovs 2012. gada februārī ar 97,14% (oficiālie rezultāti) balsu tika pārvēlēts uz otru prezidentūras termiņu.

2006.gada decembrī pēc iepriekšējā autoritārā prezidenta Saparmurata Nijazova nāves Berdimuhamedovs tika pasludināts par prezidenta pienākumu izpildītāju. Viņš uzvarēja 2007.gada februārī notikušajās vēlēšanās, saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem iegūstot 89% balsu.

Vēlēšanās bija vēl pieci kandidāti, kas visi pauda atbalstu Berdimuhamedovam.

Lai gan Berdimuhamedovs solīja attiekties no sava priekšteča iedibinātā līdera personības kulta, faktiski ir notikusi atteikšanās tikai no tā odiozākajiem elementiem un ir izveidots Berdimuhamedova personības kults.

Vienā no pasaules izolētākajām valstīm Turkmenistānā ir bagātīgas dabasgāzes rezerves, kuras ir pievilcīgas Rietumvalstīm kā alternatīvs avots Krievijas gāzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!