Foto: Shutterstock
Lielākā kakao pupiņu audzētāja pasaulē Kotdivuāra nekavējoties atjaunos kakao pupiņu eksportu, trešdien paziņoja starptautiski atzītais jaunais valsts prezidents Alasans Uatara, kurš arī solīja tiesāt līdzšinējo prezidentu Lorānu Gbagbo.

Uatara solīja, ka Gbagbo tiks tiesāts gan valsts līmenī, gan Starptautiskajā krimināltiesā.

Viņš arī teica, ka līdzšinējais valsts vadītājs no viesnīcas "Golf Hotel", kur viņš tika turēts kopš aizturēšanas pirmdien, pārvietots uz kādu villu un Gbagbo kā bijušā valsts vadītāja tiesības tiks ievērotas.

Uatara arī skaidroja, ka tieslietu ministrs gatavo Gbagbo tiesas procesu, bet detalizētāku informāciju nesniedza, vien teica, ka Gbagbo tiks tiesāts gan vietējā, gan starptautiskā līmenī un "izlīgums nav iespējams bez tiesas".

Kakao cenas cēlās, jo tirgos valda neskaidrība par to, kā attīstīsies situācija, ņemot vērā, ka Uataras sāncensis Gbagbo turpināja valdīt Kotdivuārā un kontrolēja galveno infrastruktūru, tostarp ostas. Kakao pupiņu eksportētāji kļuva arvien satrauktāki, jo nevēlējās riskēt, ka viņiem tiek piemērotas sankcijas.

Uataras valdība paziņoja, ka ražotāji un eksportētāji, kas pārkāps Gbagbo valdībai noteikto starptautisko eksporta aizliegumu, tiks uzskatīti par Gbagbo "nelikumīgā režīma
finansētājiem".

Gbagbo, kurš bija pie varas kopš 2000.gada un atteicās atzīt savu sakāvi un Uataras uzvaru novembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās, neilgi pēc sagūstīšanas valsts lielākajā pilsētā Abidžanā aicināja savus piekritējus nolikt ieročus. Vardarbības pārtraukšanu aicināja arī Uatara.

Kotdivuāras prezidenta vēlēšanu otrā kārta notika 28.novembrī. Gan Uatara, gan Gbagbo sevi pasludināja par vēlēšanu uzvarētājiem un likumīgajiem valsts vadītājiem, un abiem
lojālie spēki sāka karadarbību.

Abi sāncenši arī sarīkoja savas inaugurācijas ceremonijas un izveidoja savas valdības valsts lielākajā pilsētā Abidžanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!