Amerikāņu biznesmeņa un politiķa Grega Bemisa vadītās ekspedīcijas ūdenslīdēji ceturtdienas rītā otro reizi nolaidās pie nogrimušā prāmja "Estonia" vraka.
Laika apstākļi prāmja traģēdijas vietā ceturtdien no rīta bija uzlabojušies. Viļņu augstums bija viens līdz divi metri, bet vēja ātrums sasniedza desmit metrus sekundē.

Sinoptiķi prognozē, ka tuvāko stundu laikā laika apstākļi mainīsies - vēja ātrums vakara pusē varētu sasniegt 14 metrus sekundē, un tas neļautu turpināt ekspedīciju.

Ekspedīcijas pirmo divu dienu laikā septiņu ūdenslīdēju komandai izdevās tikai vienu reizi nolaisties pie prāmja vraka, un tas notika otrdienas vakarā.

Katrs ūdenslīdējs zem ūdens drīkst atrasties aptuveni 20 minūtes, turklāt jūras dibenā guļošo prāmi apskata pieci ūdenslīdēji, bet divi rūpējas par viņu drošību.

Ūdenslīdēju uzturēšanās zem ūdens kopā ar viņu nolaišanu un pacelšanu aizņem aptuveni trīs stundas.

Jau ziņots, ka spēcīgās vēja brāzmas trešdienas rītā aiznesa ekspedīcijas kuģi "One Eagle" no prāmja "Estonia" katastrofas vietas, tādēļ plānotā ūdenslīdēju nolaišanās pie prāmja vraka tika atlikta.

Otrdienas vakarā pēc pirmā neveiksmīgā mēģinājuma ūdenslīdējiem tomēr izdevās sasniegt nogrimušā prāmja "Estonia" vraku. Ūdenslīdēji ienira vēl pirms saulrieta un iznira pulksten 19.15.

Traģiskā "Estonia" bojāeja, kurā gāja bojā arī vairāki cilvēki no Latvijas, notika 1994.gadā. Oficiālā izmeklēšana pierādīja, ka avārijā vainojams priekšējās lūkas durvju bojājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!