Foto: Reuters/Scanpix
Lai ierobežotu nejauši izcēlušos ugunsgrēku izplatību, kas aprīlī laupījusi teju 80 cilvēku dzīvību, dažviet Indijā noteikts ēdiena gatavošanas aizliegums dienas laikā, sestdien vēsta izdevums "The Guardian".

Karstuma vilnis Indijā aprīlī prasījis vairāk nekā 300 cilvēku dzīvību, iznīcinājis labību un nogalinājis mājlopus. Vēl 79 cilvēki dzīvību zaudējuši ugunsgrēkos, kuri karstā un vējainā laika dēļ strauji izplatījušies graustu rajonos un ciemos ar salmu jumtu mājām.

Pagājušajā nedēļā desmit bērni un pieci pieaugušie gāja bojā ugunsgrēkā, kurš Biharā sākās hinduistu lūgšanās ceremonijas laikā. Ar cerību ierobežot nejauši izcēlušos ugunsgrēku nodarīto kaitējumu, Biharā un citviet Indijā noteikti dažādi aizliegumi.

Piemēram, no plkst. 9.00 līdz 18.00 noteikts aizliegums gatavot ēst. Tā vietā cilvēkiem ieteikts ēdienu gatavot naktī. Aizliegts arī dedzināt izmantoto labību un izmantot uguni reliģiskajos rituālos. Pārkāpuma gadījumā draud līdz pat vienam gadam ilgs cietumsods.

Indijā jau nedēļām ilgi ir karstuma un sausuma vilnis, kas iznīcinājis labību, nogalinājis mājlopus un vismaz 330 miljonus indiešu atstājis bez ikdienai nepieciešamā ūdens daudzuma.

Temperatūrai dienas laikā sakarstot līdz +44 grādiem, vismaz 300 cilvēki ir miruši ar sirdsdarbības problēmām saistītu cēloņu dēļ. Atsaucoties uz Indijas meteorologiem, izdevums "The Guardian" raksta, ka maijā, kas tradicionāli ir karstākais mēnesis Indijā, situācija vēl vairāk pasliktināsies.

Līdzīgs karstuma vilnis Indijā bija arī pērn. Dzīvību toreiz zaudēja ap 2500 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!