Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pāraudzināšanās nometnēs, kurās Ķīnas Siņdzjanas reģionā tiek ievietoti uiguru tautības iedzīvotāji, sievietes ir pakļautas sistemātiskai izvarošanai, seksuālai vardarbībai un spīdzināšanai, atsaucoties uz no valsts aizbēgušo bijušo ieslodzīto stāstīto, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izvarotāji cietuma kamerās parādījušies naktīs, bet sievietes aizvestas uz istabām bez novērošanas kamerām, pastāstīja viena no aculieciniecēm, kas pati piedzīvojusi grupveida izvarošanas vienā no šādām nometnēm, bet tagad dzīvo ASV.

Viena no intervētajām bijušajām ieslodzītajām pastāstīja, ka kļuva par liecinieci vardarbībai, jo viņai bija jāpalīdz sagatavoties izvarošanām. Viņas uzdevums bijis gūsteknes izģērbt un saslēgt rokudzelžos, pēc tam atstāt tās ar varmākām.

Pēc tam, kad vīrieši aizgājuši, viņa sievietes pavadījusi uz dušu un sakopusi izvarošanai izmantoto telpu. Cita lieciniece atklāj, ka redzējusi, kā policisti pēc kārtas izvaro 20 gadus vecu meiteni.

Informāciju par sistemātisku izvarošanu apstiprina arī kāda sieviete, kas nometnē strādājusi par ķīniešu valodas pasniedzēju. Viņa zināja stāstīt, ka izvarošanas laikā sievietes spīdzinātas ar elektrošoka ierīcēm.

Saskaņā ar viņas teikto, sievietes nometnē sterilizētas, kā arī ar tām veikti medicīniski eksperimenti. Viņām dotas dažādas tabletes un tad ņemtas analīzes. Ik pa 15 dienām viņām ievadīta kāda vakcīna, kas izraisījusi nejūtīgumu un sliktu dūšu.

Pekina jau kopš 2017. gada tiek apsūdzēta par uiguru musulmaņu un citu minoritāšu pārstāvju ieslodzīšanu īpašās aizturēšanas nometnēs. Apcietinātie ir pakļauti ideoloģiskai apstrādei, viņiem liek atteikties no savas reliģijas un valodas.

Ķīnas varasiestādes noraida pasaules pārmetumus un nometnes, kurās turēti vairāk par miljonu cilvēku, sauc par "pārizglītošanas un pāraudzināšanas centriem", kuru mērķis esot izskaust terorismu un ekstrēmismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!