Ukrainas enerģētikas uzņēmums "Naftogaz Ukraini" joprojām neatzīst savu parādu Krievijai par 2007.gadā saņemto gāzi, teikts pirmdien izplatītajā "Naftogaz Ukraini" paziņojumā.
"Naftogaz Ukraini" no Krievijas enerģētikas kompānijas "Gazprom" arī saņēma vienošanās projektu par sadarbību gāzes piegādēs 2008.gadā, paziņoja "Naftogaz Ukraini" preses sekretārs Valentīns Zemļanskis.

Ukraina uzstāj, ka neko nav parādā koncernam "Gazprom" par pagājušajā gadā saņemto gāzi. Vienlaikus Ukraina arī šogad turpina patērēt Krievijas gāzi, kaut arī vienošanās tā arī netika panākta.

Pašlaik puses saskaņo piegāžu grafiku, kā arī paraksta attiecīgus dokumentus, norādīja Zemļanskis.

Krievija pirmdien par 25% samazināja gāzes piegāžu apjomu Ukrainai, jo abas valstis nespēja atrisināt domstarpības par gāzes cenām.

Strīds ir par 1,9 miljardiem kubikmetru gāzes aptuveni 600 miljonu dolāru (277,8 miljonu latu) vērtībā, kurus Ukraina nav samaksājusi.

Kijeva apgalvo, ka tā esot nokārtojusi 2007.gada parādus "Gazprom", taču domstarpības saglabājas par parādu, kuru, pēc Maskavas teiktā, Ukraina esot uzkrājusi pēdējos mēnešos, kad Krievija piegādēm Ukrainai izmantoja pati savu gāzi, lai kompensētu lētākās Vidusāzijas gāzes deficītu.

Krievijas dabasgāze veido aptuveni vienu ceturtdaļu Ukrainas gāzes importa, bet pārējā daļa tiek saņemta no citām Vidusāzijas valstīm pa cauruļvadiem, kas šķērso Krieviju.

Ukraina ir Krievijas gāzes galvenais tranzīta ceļš uz Eiropas Savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!