Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukraina neplāno nekādus uzbrukumus saistībā ar Krievijas spēku pulcināšanu netālu no valsts robežām, paziņoja Ukrainas uz laiku okupēto teritoriju reintegrācijas lietu ministrs un Ukrainas delegācijas Trīspusējā kontaktu grupā vadītāja vietnieks Aleksejs Rezņikovs.

Kā vēsta aģentūra UNIAN, Rezņikovs to paziņoja intervijā raidsabiedrības BBC krievu valodas dienestam.

Ukraina ir gatava jebkādam situācijas attīstības variantam, viņš uzsver.

"Tas ir Bruņoto spēku virspavēlnieka un galvenā komandiera kontrolē. Prezidents pastāvīgi rīko sanāksmes. Bet mēs pilnīgi atklāti sakām, ka nevēlamies un negrasāmies šo situāciju risināt ar militāriem līdzekļiem. Tikai politiski diplomātiskā ceļā, citādi nevar būt," apgalvo amatpersona.

Viņš papildina, ka nav pieļaujama karavīru vai civiliedzīvotāju bojāeja. Vienlaikus Rezņikovs pauž pārliecību, ka nospiedošs vairākums ukraiņu ir gatavi aizsargāt savu zemi un 2014. gada scenārijs, kad Ukraina zaudēja Krimu un daļu Donbasa, vairs neatkārtosies.

"Caur fronti mums ir izgājuši, ja nekļūdos, līdz 500 tūkstošiem ukraiņu. Tas ir frontē bijušas rezerves armijas potenciāls. Pieskaitīsim vēl viņu radiniekus un mēs jau saprotam reizinātāju, kas pasaka, ka cilvēki noteikti zina, kā turēt rokās ieroci un karot. Attiecīgi, gandrīz katrs aizsargās savu māju un ielu," skaidro politiķis.

Viņaprāt okupācija nav iespējama pat tādā gadījumā, ja pretinieks izraujas uz tehnikas pārākuma rēķina, jo uzturēt okupētās teritorijas tas nespēs.

"Uzreiz saku. Nekādu uzbrukumu no Ukrainas puses neviens neplāno. Tāpēc tas, uz ko atsaucas kaujinieki un Krievijas okupācijas režīms, ir izdomāts vēstījums, lai ar to paušanu parādītu vēl viena "krustā sistā puisēna" rašanās risku. Neviens uzbrukt neplāno," atzīmē Rezņikovs.

Vēstīts, ka pēdējās nedēļas netālu no Ukrainas robežas un okupētajā Krimas pussalā novērota Krievijas spēku koncentrēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!