Ukrainas likumsargi arestējuši trīs cilvēkus, kas par 10 miljoniem dolāru (5,3 miljoniem latu) gatavojušies pārdot radioaktīvo plutoniju, otrdien pavēstīja drošības dienesta SBU amatpersonas.
Arests veikts Ternopiļas apgabalā valsts rietumos, un viens no arestētajiem ir šī apgabala parlamenta deputāts, bet abi pārējie - uzņēmēji.

Trijotne gribējusi pārdot 3,672 kilogramus radioaktīvā plutonija-239, teikts SBU paziņojumā. Šo vielu "varētu izmantot teroristiskiem mērķiem, lai pagatavotu [radioloģisko ieroci, tā dēvēto] netīro bumbu".

Vielas radioaktivitātes līmenis 250 reizes pārsniedz normālo radiācijas fonu. Tā pagatavota padomju laikos Krievijas teritorijā un no turienes, pēc visa spriežot, nogādāta Ukrainā, norāda izmeklētāji.

Aizturētajiem izvirzītas apsūdzības par radioaktīvo vielu nelikumīgu glabāšanu, un viņiem draud līdz pat 15 gadiem cietumā.

ASV un to sabiedrotie pēdējo gadu laikā vairākkārt pauduši bažas, ka kodolmateriāli bijušajās padomju republikās netiek pietiekami labi apsargāti un var nonākt teroristu rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!