Ukrainai ir tiesības uz 15% no Krievijas dabasgāzes, kas tiek transportēta tranzītā caur tās teritoriju, pirmdien televīzijas pārraidē paziņoja Ukrainas premjerministrs Jurijs Jehanurovs.
"Ja caur Ukrainas teritoriju tiek transportēti 1000 kubikmetri, 150 kubikmetri no tiem ir mūsu - kā maksa par gāzes tranzītu. Tas ir līgums, juridiska formula un tās ir mūsu neapstrīdamas, juridiskas tiesības: 15% mēs ņemam par tranzītu caur savu teritoriju, par visu to darbu, ko tūkstošiem cilvēku veic no robežas līdz robežai," sacīja Ukrainas premjerministrs.

Pēc Jehanurova vārdiem, sarunas ar Krieviju par dabasgāzes piegādēm vēl nav beigušās un ir paredzēta sanāksme ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina piedalīšanos.

Kā ziņots, Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" nākamgad plāno paaugstināt Ukrainai, Baltijas valstīm, Gruzijai un Moldovai piegādājamās gāzes cenu. Baltijas valstīm cena varētu tikt paaugstināta līdz 120-125 dolāriem (71-74 latiem) par 1000 kubikmetriem jeb aptuveni par 50%.

Ukrainai sākotnēji bija plānots paaugstināt gāzes cenu no 50 dolāriem līdz 160 dolāriem (95 latiem) par 1000 kubikmetriem, taču pēc tam "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs paziņoja, ka Ukraina ir palaidusi garām laiku, kad varēja tikt apspriestas gāzes cenas.

Pēc viņa vārdiem, par cenu 160 dolāri par 1000 kubikmetriem vairs nevar būt runas un tagad gāze tiks piegādāta par Eiropas cenām, kas nav fiksētas un tiek noteiktas, ņemot vērā dažādus parametrus. Šīs cenas būtu apmēram 217-230 dolāri (128-136 lati) par 1000 kubikmetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!