Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ukrainā petīcija, kurā aicināts legalizēt viendzimuma pāru laulības, ir ieguvusi pietiekami daudz parakstu, lai prezidents to izskatītu, vēsta medijs BBC.

Petīcijai ir vairāk nekā 28 000 parakstu, kas nozīmē, ka Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim ir 10 dienas, lai sniegtu atbildi.

Viendzimuma pāru laulības un civilās partnerattiecības Ukrainā netiek likumīgi atzītas.

Pēc Ukrainas tiesību aktos noteiktā, prezidentam jāizskata visas petīcijas, kuras parakstījuši vairāk nekā 25 000 cilvēku. Tomēr, tas negarantē izmaiņas likumā, un šobrīd vēl nav skaidrs, vai Zelenskis lems par labu viendzimuma pāru laulību legalizācijai.

Lai gan Ukrainā ir bijuši centieni aizsargāt LGBT kopienu, piemēram, pret diskrimināciju vērsts likums, kas tika ieviests 2015. gadā, kopiena tāpat cieš no homofobijas, neiecietības un vardarbības.

2013. gadā Kijivā notika valsts pirmais oficiālais praida gājiens. Bija paredzēts, ka tas notiks jau 2012. gadā, bet to atcēla pēc tam, kad radikāli noskaņots grupējums dalībniekiem izteica draudus.

Taču, neskatoties uz riskiem, praidam ir augusi popularitāte, un aivadītajā gadā vairāk nekā 7000 cilvēku piedalījās gājienā galvaspilsētā.

Kā liecina "Kyiv International" socioloģijas institūta maijā veiktā aptauja, pēdējo sešu gadu laikā to cilvēku skaits, kuriem ir "negatīvs skatījums" uz LGBT kopienu, ir samazinājies no 60,4 procentiem līdz 38,2 procentiem.

Aptuveni 12 procenti cilvēku ir pozitīva attieksme un aptuveni 44 procentiem aptaujāto attieksme pret kopienu ir neitrāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!