Foto: Publicitātes foto
Otrdien, visticamāk, tiks nolasīts spriedums amata pilnvaru pārsniegšanā apsūdzētajai bijušajai Ukrainas premjerministrei Jūlijai Timošenko, un Eiropas Savienība (ES) jau brīdinājusi, ka tas varētu smagi iedragāt Kijevas un Briseles attiecības.

Sprieduma paziņošana gan varētu tikt pārcelta vai arī varētu būt nepieciešamas vairākas dienas, lai to pilnībā nolasītu.

Prokuratūra, kas pieprasījusi apsūdzētajai brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem, uzskata, ka, 2009.gadā ar Maskavu noslēdzot Kijevai neizdevīgo vienošanos par dabasgāzes piegādēm, Timošenko valstij nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (96,75 miljonu latu) apmērā.

Tikmēr Brisele vairākkārt paudusi bažas par bijušās premjerministres tiesāšanu, un ES vēstnieks Kijevā atzinis, ka šādas apsūdzības Eiropas tiesās nevarētu tikt izvirzītas, jo apsūdzētā netiek turēta aizdomās par korupciju.

Savukārt bijušās Oranžās revolūcijas līderes atbalstītāji Timošenko tiesāšanu uzskata par vēsturisku cīņu par Ukrainas nākotni Eiropā.

"Uz spēles likts Ukrainas demokrātijas liktenis," teikts Timošenko partijas "Batkivščina" izplatītājā paziņojumā. "Vai nu mēs būsim brīvi ļaudis savā valstī vai arī [pašreizējais Ukrainas prezidents Viktors] Janukovičs pārvērtīs Ukrainu totalitārā kriminālā geto."

Partija aicina otrdien pie tiesu ēkas rīkot protestus un brīdina, ka sprieduma paziņošana varētu tikt atlikta, jo Janukovičs "baidās no savas tautas".

Pati Timošenko šo prāvu uzskata par Janukoviča atriebību un mēģinājumu izstumt viņu no politikas.

Turpretī Janukovičs apgalvo, ka viņam ar Timošenko tiesāšanu nav saistības un viņam nav tiesību iejaukties tiesu darbā. Tomēr tieši Janukoviča pārstāvētās Reģionu partijas likumdevēji vadīja parlamentāro komisiju, kas norādīja uz Timošenko iespējamajiem pārkāpumiem gāzes līguma slēgšanā ar Krieviju.

Timošenko lietas izskatīšanā liecināja gan pašreizējais premjerministrs Mikola Azarovs, gan eksprezidents Viktors Juščenko.

Jau kopš augusta Timošenko tiek turēta apcietinājumā.

Bijušās premjerministres notiesāšana nopietni apdraudētu Kijevas izredzes noslēgt sadarbības līgumu ar ES, kas būtu pirmais solis pretim Ukrainas mērķim pievienoties Eiropas valstu saimei.

Kopš nākšanas pie varas Janukovičs integrāciju ES izvirzījis par valsts galveno prioritāti, atsakoties no piedāvātās muitas savienības ar Krieviju.

Lai gan valdošā Reģionu partija atzinusi, ka Timošenko izvirzītās apsūdzības varētu tikt dekriminalizētas, konkrēta rīcība šajā jautājumā vēl nav veikta.

Kā vēsta nedēļas izdevums "Dzerkalo Tižņa", šāds lēmums varētu tikt pieņemts laika posmā no sprieduma nolasīšanas 20.oktobrim, kad Janukovičs dosies vizītē uz Briseli.

Arī pret Timošenko sabiedrotajiem un bijušajiem viņas vadītās valdības ministriem sākta izmeklēšana. Tā, piemēram, bijušais iekšlietu ministrs Jurijs Lucenko atrodas apcietinājumā jau kopš aresta 2010.gada decembrī.

"Šie tiesas procesi, mūsuprāt, ir politiski motivēta rīcība ar mērķi neļaut politiskajiem oponentiem kandidēt vēlēšanās," septembrī izteicās ES vēstnieks Kijevā Hosē Manuels Pinto Teikseira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!