Ukraina un Kazahstāna gatavojas izveidot kopuzņēmumu, kas uzbūvēs 52 kilometrus garu naftas vadu no Piedņepras maģistrālā naftas vada uz Odesas Dienvidu ostas termināli, kas ļaus divas reizes palielināt Kazahstānas naftas tranzītu, atsaucoties uz Ukrainas naftas kompānijas "Ukrtransnafta" starptautiskās sadarbības pārvaldes vadītāju Leonīdu Ņesteru, ziņo Ukrainas masu mediji.
Šis paziņojums izteikts pēc Ukrainas un Kazahstānas starpvaldību komisijas sēdes, kas notika Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

Ņesters atklāja, ka naftas vada celtniecība kopumā varētu izmaksāt 52 miljonus dolāru (29,2 miljoni latu), bet abas valstis kopumā varētu segt pa 50% no projekta izmaksām.

Jau iepriekš Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko paziņoja, ka pēc tam, kad Krievija palielināja naftas un naftas produktu eksporta nodevas, Ukrainai vairs nav izdevīgi iegādāties naftu Krievijā, jo tā tiek piedāvāta par cenām, kuras ir augstākas par pasaules naftas cenām.

"Krievija ir kļuvusi par monopolistu naftas piegādēs Ukrainai, nodrošinot apmēram 77% procentus no Ukrainas pieprasījuma pēc naftas. Krievijas naftas kompānijām pieder arī lielākā daļa Ukrainas naftas pārstrādes rūpnīcu, kas nodrošina šo kompāniju monopolstāvokli Ukrainas tirgū," uzsvēra Timošenko.

Timošenko atklāja, ka Ukraina varētu sevi pilnībā nodrošināt ar naftu un dabasgāzi no Kazahstānas un arī citām valstīm, saņemot naftas piegādes ar tankkuģiem Melnajā jūrā, kā arī izmantojot naftas vadu "Odesa-Brodi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!