Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas Drošības dienests (SBU) sestdien veic kratīšanu Maskavas patriarhāta pareizticīgās baznīcas metropolīta Pavlo mājās.

Pavlo vada Kijivas Pečeru klosteri, kas ir viens no svarīgākajiem pareizticīgo centriem Austrumeiropā.

Metropolīts tiek turēts aizdomās par starpreliģiskā naida kurināšanu un Krievijas izvērstās agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un viņš izsaukts uz nopratināšanu.

29.martā beidzās termiņš, līdz kuram Maskavas patriarhāta pareizticīgās baznīcas mūkiem bija jāatstāj Kijivas Pečeru klosteris, un pēc tam bija jāsāk darbs komisijai, lai senā ukraiņu klostera objektus nodotu atpakaļ valstij.

Tās dienas rītā metropolīts teica dusmīgu uzrunu.

"Es jums saku, prezidenta kungs, un visam jūsu baram, ka mūsu asaras nebirs zemē - tās kritīs uz jūsu galvām... Tas Kungs nepiedos jums vai jūsu ģimenei šo rīcību," pavēstīja Pavlo.

Mūki ir atteikušies pamest klosteri un šobrīd to ir ielenkusi policija.

Pareizticīgo baznīca Ukrainā ir sašķelta divos lielos atzaros, no kuriem viens - Pavlo vadītais - bijis lojāls Maskavai, bet otru pārrauga Kijivā bāzētais metropolīts Epifānijs, kuru Maskava neatzīst.

Maskavas patriarhāta Ukrainas Pareizticīgās baznīcas sinode pagājušā gada maijā pieņēma lēmumu par pilnīgu patstāvību un neatkarību no Krievijas Pareizticīgās baznīcas.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainas Drošības dienests ir vairākkārt veicis kratīšanas Maskavas patriarhāta pareizticīgās baznīcas dievnamos un klosteros. Drošības dienests skaidro, ka šīs kratīšanas ir sistemātiskā darba sastāvdaļa cīņā pret Krievijas specdienestu destruktīvajām darbībām Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!