Pēc piecus gadus ilgām sarunām Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) ir tuvu tam, lai pieņemtu lēmumu par 220 miljonu ASV dolāru kredīta piešķiršanu Ukrainai divu jaunu kodolreaktoru būvei.
Laikraksts "The Financial Times" vēstī, ka jaunos reaktorus uzbūvēs, lai nomainītu Černobiļas AES reaktoru, kuru plānots slēgt 15.decembrī.

Pēc FT datiem, šis būs lielākais kredīts, kādu ERAB jebkad piešķīrusi Ukrainai. Tā piešķiršana vairākkārt aizkavējās atomelektrostaciju celtniecības pretinieku protestu dēļ.

AES pretinieki arvien vairāk bažījas par politisko spiedienu, kuru uz ERAB izdara Ukrainas un vairāku lielā septiņnieka valstu valdības, kuras pieprasa pēc iespējas ātrāk piešķirt kredītu, lai gan nav izpildīti visi nosacījumi tā saņemšanai.

Lai kompensētu Ukrainai tēriņu pieaugumu par siltuma un elektronerģijas ražošanu saistībā ar Černobiļas AES slēgšanu, ERAB jau piešķīrusi UKrainai 100 miljonu eiro aizdevumu degvielas iegādei ziemas sezonā. Eiropas Komisijas prezidents Romano Prodi paziņojis, ka arī ES ir gatava piešķirt Ukrainai 25 miljonus eiro degvielas iegādēm.

Tomēr pat tad, ja ERAB prezidents dos bankas direktoru padomei pozitīvas rekomendācijas par kredīta izsniegšanu Ukrainai, nav zināms, kāds lēmums tiks pieņemts, raksta FT.

Starp 23 ERAB akcionāriem ir daudz valstu, kas iebilst pret jaunu AES celtniecību Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!