Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainai vajadzētu nevis fokusēties uz Bahmutas pilsētas aizsardzību par katru cenu, bet tā vietā izmantot iespēju sagatavot plašu pretuzbrukumu Krievijas spēkiem, piektdien reportieriem sacīja augsta ranga ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Rūpniecības pilsēta Bahmuta ir kļuvusi par kara epicentru Ukrainas austrumos, ko raksturo smagi artilērijas triecieni, lēna virzība uz priekšu un lieli cilvēku upuri abās pusēs.

Bahmuta arī tiek uzskatīta par svarīgu simbolisku un politisku balvu. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis decembrī apmeklēja fronti šajā pilsētā tieši pirms viņa Vašingtonas vizītes, kuras laikā viņš teica uzrunu ASV Kongresam.

Augstā amatpersona ASV prezidenta Džo Baidena administrācijā sacīja, ka fokusēšanās uz Bahmutu traucē Ukrainas svarīgākajam uzdevumam sagatavot pavasarī gaidāmo ofensīvu, lai gūtu nozīmīgus panākumus pret krievu okupantiem valsts dienvidos.

Amatpersona sacīja, ka laiks Bahmutā spēlē Krievijas labā, jo tai ir lielāki artilērijas resursi un daudz lielāks karavīru skaits. Viņš atzina, ka Krievijas uzvara Bahmutā tomēr nenozīmētu būtisku pārmaiņu karā, jo Ukrainas spēki atkāptos uz labi aizsargātām pozīcijām.

Līdzīgu viedokli pauda ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs, Baltā nama preses konferencē piektdien pavēstot reportieriem, ka Krievijas algotņu grupējums "Vagner" "burtiski met līķus gaļasmašīnā", lai ieņemtu Bahmutu un tās tuvumā esošo Soledaras pilsētu.

"Pat ja viņiem veiktos Bahmutā un Soledarā, tas stratēģiski nemainītu dinamiku kaujaslaukā. Tas neatsviestu ukraiņus atpakaļ tādā mērā, ka viņi pēkšņi būtu neizdevīgā stāvoklī un zaudētu," sacīja Kērbijs.

Baidena administrācijas amatpersona sacīja, ka Ukrainai vajadzētu pārorientēties. Tā vietā lai izšķiestu tik daudz karavīru un munīcijas par stratēģiski nesvarīgu mērķi, ASV iesaka Ukrainai atvilkt šos spēkus un pievienoties ASV vadītām apmācības programmām, lai izveidotu prasmīgākus un smagāk apbruņotus spēkus, kas spētu uzsākt ofensīvu dienvidos.

Amatpersona uzsvēra, ka Ukrainai tiek piegādāti ieroči šim pretuzbrukumam, tostarp vairāki simti bruņumašīnu šajā nedēļā vien, un šāds aprīkojums būs vajadzīgs mobiliem uzbrukuma spēkiem.

Tā kā apmācībai ir vajadzīgs laiks, ukraiņiem vajadzētu izvēlēties starp turēšanos pie Bahmutas un gatavošanos šim plašākajam stratēģiskajam mērķim, sacīja amatpersona, piebilstot, ka ukraiņiem varbūt nepietiek resursu, lai risinātu abus uzdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!