Foto: EPA/LETA
Ukrainas Kijevas Pečoras rajona tiesas tiesnesis trešdien uz vienu dienu no tiesas zāles izraidīja ekspremjeri un partijas "Tēvzeme" līderi Jūliju Timošenko, kura esot rupji pārkāpusi tiesas kārtības rulli.

Tiešraidē Ukrainas televīzijā no tiesas zāles bija redzams, ka kāds no Timošenko partijas biedriem sakāvās ar milici. Tiesnesis Rodions Kirejevs pavēlēja Ukrainas parlamenta deputātam Jevgeņijam Suslovam pamest tiesas zāli.

Miličiem pavadot Suslovu ārā no zāles, sākās haoss, kurā incidentos ar miličiem iesaistījās vēl vairāki Timošenko atbalstītāji. Arī tos tiesnesis izraidīja no zāles.

Strīdu karstumā Timošenko vairākkārt tiesnesim teica: "Jūs esat necilvēks. Jūs uzrīdījāt miliciju neapbruņotiem cilvēkiem".

Rezultātā tiesnesis no zāles izraidīja ne vien incidentos iesaistītos, bet arī pašu apsūdzēto, kurai vairākkārt lūdza ievērot kārtību un izturēties ar cieņu pret tiesu.

Pēc sēdes Timošenko savā kontā sociālās mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstīja, ka "tā nerīkojās ne [Čīles diktators Augosto] Pinočets, ne [Padomju Savienības diktators Josifs] Staļins, ne [nacistiskās Vācijas diktators Ādolfs] Hitlers, bet [Ukrainas prezidents Viktors] Janukovičs valstī rada cietuma atmosfēru".

Savukārt medijiem Timošenko skaidroja, ka viņas uzvedība tiesas zālē bijusi pilnībā pamatota. "Es atteicos stāties tiesas priekšā, un varu atļauties to darīt, jo manā pusē ir taisnība un taisnīgums," politiķe klāstīja, uzsverot, ka viņa kā godīga pilsone ieradīsies arī uz nākamajām tiesas sēdēm.

Timošenko advokāti trešdien paziņoja, ka vērsīsies Ģenerālprokuratūrā ar sūdzību par tiesnesi, kas vairākkārt esot pārkāpis tiesas ētikas normas.

Sarunā ar medijiem Timošenko teica, ka tiesnesis Kirejevs savā karjerā ir izskatījis vien nedaudz vairāk kā 30 krimināllietas, no kurām 20 ir bijušas par narkotiku tirgošanu, ražošanu un izplatīšanu. Kā skaidroja Timošenko, lielākā daļa no lietām tika slēgtas un apsūdzētie palika nesodīti, "jo, visticamāk, tiesnesis pieņēma kukuļus".

Kijevā 24.jūnijā sākās tiesas prāva pret partijas "Tēvzeme" līderi Jūliju Timošenko, un tajā izskata viņas parakstīto darījumu ar Krieviju par gāzes piegādēm, kā dēļ Timošenko tiek apsūdzēta par 1,5 miljardu grivnu (91,5 miljoni latu) zaudējumu nodarīšanu Ukrainas valsts budžetam.

Ģenerālprokuratūra aprīlī uzsāka izmeklēšanu pret 2004.gada Oranžās revolūcijas līderi aizdomās par to, ka viņa pārsniegusi savas dienesta pilnvaras, 2009.gadā piekrītot pārmērīgi dārgiem līgumiem ar Krievijas dabasgāzes kompāniju "Gazprom" pēc tam, kad uz neilgu laiku tika pārtrauktas gāzes piegādes Ukrainai. Piegādes tika pārtrauktas, jo Ukraina atteicās maksāt "Gazprom" noteikto augstāko cenu.

Piegāžu pārtraukumi ietekmēja lielāko daļu Eiropas valstu.

Timošenko lēmums piekrist Krievijas prasībām un tas, ka viņa Maskavā parakstīja līgumu ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu par gāzes piegādes atjaunošanu, sagrāva viņas valdības reputāciju.

Pati Timošenko noraida visas apsūdzības, sakot, ka tā ir Krievijai daudz draudzīgākā prezidenta Viktora Janukoviča atriebība. Pērn Ukrainas prezidenta vēlēšanās Janukovičs uzvarēja Timošenko.

Pret Timošenko ierosinātas vēl divas krimināllietas: par Kioto protokola programmas piešķirto līdzekļu izsaimniekošanu un par medicīnas iestādes vajadzībām iegādātām automašīnām "Opel Combo", kuras eksperti atzīst par neatbilstošām pacientu transportēšanai.

Bijusī Ukrainas premjerministre tiek apsūdzēta par Ukrainai piešķirto 380 miljonu eiro (267 miljoni latu) izšķērdēšanu. Viņa vienpersoniski esot izlēmusi no siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu kvotu pārdošanas iegūtos līdzekļus izmantot Ukrainas budžeta izdevumu segšanai, galvenokārt, pensiju izmaksai.

Decembra vidū Timošenko noteica drošības līdzekli - parakstu par neizbraukšanu no dzīvesvietas, kas nozīmē, ka viņa nedrīkst pamest pilsētu, kurā dzīvo, bez izmeklētāju atļaujas.

Timošenko bija Ukrainas premjerministre no 2005.gada janvārim līdz septembrim un no 2007.gada decembra līdz 2010.gada martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!