Ukrainā valsts kontrolētajā teritorijā gāzts pēdējais ļeņineklis, atsaucoties uz ukraiņu nacionālistu organizācijas "Svitanok" vadītāja Vadima Pozdņakova ierakstu "Facebook", vēsta medijs "TRT Russian".

Padomju Savienības pirmā vadītāja un ideologa Vladimira Ļeņina piemineklis naktī uz 27. janvāri nogāzts Odesas reģiona aptuveni pusotra tūkstoša cilvēku apdzīvotajā ciemā Starije Trojani. Nelielajā ciemā pārsvarā dzīvo krievu valodā runājoši gagauzi un bulgāri, un šajā reģionā arī vēlēšanās parasti vairumu simpātijas iegūst promaskavisku politisku uzskatu paudēji.

Pozdņakovs paziņojis, ka tas bijis pēdējais ļeņineklis valsts un reģionālo pārvalžu pārvaldītās teritorijās. Ukrainā Ļeņinu statujas un bistes vairs atrodamas tikai Krievijas spēku okupētajās valsts daļās Donbasā un Krimā, kā arī privātas rūpnīcu un sanatoriju teritorijas, Ukrainas "5. kanālam" atklājis cits aktīvists Sergejs Sterņenko. "Viņš slēpās no dekomunizātoriem, bet nekas neapturēs dekomunizāciju, kuras laiks ir pienācis," viņš skaidrojis.


Tieši kaimiņos esošajā Holmskas ciemā savukārt joprojām apskatāma vācu filozofa un politekonomista Kārļa Marksa biste. Lai to paglābtu no aizvākšanas atbilstoši Ukrainas likumiem, kas paredz dzēst nacistiskās Vācijas un PSRS okupāciju varu atstātos simbolus un nosaukumus, cieminieki bisti pārdēvējuši par 19. gadsimta bulgāru dzejnieku un nacionālo varoni Hristo Botevu.

Starije Trojani:

Tiek lēsts, ka pēc PSRS sabrukuma 1991. gadā visā Ukrainā bijuši ap 5500 ļeņinekļu. Ukrainas rietumdaļā vietvaras un rūpnīcas tos likvidēja pašas, citviet tie tika pārdoti, nozagti vai laika zobu saēsti līdz 2013. gada decembrī Ukrainā esošo Ļeņinam veltīto pieminekļu skaits valstī tika lēsts ap 2180. Mērķtiecīgas aktīvistu un valsts politikas rezultātā turpmākā pusotra gada laikā tika aizvākti vēl ap 800 leņinekļu, un 2016. gadā to skaits tika lēsts ap nepilnu tūkstoti. Vairums no viņiem bija saglabājušies nomaļos lauku reģionos un privātās teritorijās. Tie nekur nav reģistrēti un tiek novākti, kad tiek uzieti, raksta "TRT Russian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!