Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Ivans Pļuščs un viņa vietnieks Stepans Gavrišs, kuru parlamenta vairākums šajos amatos ievēlēja 1.februārī, ceturtdien ar milicijas palīdzību ieņēma parlamenta vadītāju kabinetus.
Ceturtdienas rītā Ukrainas tiesībaizsardzības institūcijas atvēra aizzīmogotos parlamenta priekšsēdētāja un viņa vietnieka kabinetus. Līdzšinējo priekšsēdētāju Aleksandru Tkačenko un viņa pirmo vietnieku Ādamu Martiņuku no amatiem atbrīvoja parlamenta vairākums.

Kabinetus bija aizzīmogojuši Tkačenko un Martiņuks līdz Konstitucionālās tiesas lēmumam. Kreiso spēku frakcijas griezās ar lūgumu Konstitucionālajā tiesā izvērtēt labējo vairākuma darbību.

No 21.janvāra Ukrainas parlamentā notiek šķelšanās - kreiso mazākums neatzīst labējā proprezidentālā vairākuma lēmumus, kas pieņemti alternatīvajās sēdēs, tajā skaitā arī jauno parlamenta vadītāju ievēlēšanu.

Ukrainas parlamentā ir 445 deputāti (Konstitūcijā noteiktais deputātu skaits ir 450). Parlamenta vairākumu veido 265 deputāti. Tieslietu ministrija ir atzinusi vairākuma lēmumu leģitimitāti, taču kreisie griezās Konstitucionālajā tiesā.

Ceturtdien Tkačenko atklāja kārtējo parlamenta plenārsēdi, kurā piedalās tikai kreisās frakcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!