Svētdien Ukrainā notikušo parlamenta vēlēšanu līdere ir ekspremjera Viktora Juščenko vadītā reformistu spēku apvienība "Mūsu Ukraina" ar 23,25 procentiem balsu, paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija pēc 90 procentu biļetenu saskaitīšanas vienmandāta vēlēšanu apgabalos.
No 450 parlamenta deputātiem puse tiek ievēlēta pēc partiju sarakstiem, bet otra puse - vienmandāta apgabalos.

Par bloku "Mūsu Ukraina" nobalsojuši 23,25 procenti vēlētāju, nodrošinot tam 69 deputātus parlamentā. Komunistiskā partija ieguvusi 20,11 procentus balsu (60 deputātu mandātus), bet prezidentu Leonīdu Kučmu atbalstošais bloks "Par vienotu Ukrainu" ierindojas trešajā vietā ar 12,26 procentiem balsu (36 mandātiem).

Četru procentu barjeru pārvarēja arī Jūlijas Timošenko bloks ar 7,11 procentiem balsu (21 mandātu), Sociālistiskā partija ar 7,09 procentiem balsu (21 mandātu) un Ukrainas Sociāldemokrātiskā partija ar 6,17 procentiem balsu (18 mandātiem).

Pārējās 27 partijas un bloki nav pārvarējuši četru procentu barjeru, lai būtu pārstāvēti parlamentā.

Vēlēšanās nobalsoja 69,91 procents reģistrēto vēlētāju.

Uz vēlēšanām bija ieradušies 944 ārzemju novērotāji no 49 valstīm, kas pārstāvēja 50 organizācijas. Novērotāji no NVS valstīm jau atzinuši šīs vēlēšanas par demokrātiskām un starptautiskajām normām atbilstošām.

Opozīcija uzskatīja, ka varas iestādes mēģinās viltot vēlēšanu rezultātus, lai panāktu labākus rezultātus Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja Vladimira Ļitvina vadītajam blokam "Par vienotu Ukrainu". Pirmo reizi apgabalu vēlēšanu komisijās ir to politisko spēku pārstāvji, kuri piedalās vēlēšanās.

Vienlaikus ar Ukrainas parlamenta vēlēšanām notika arī vietējo pašvaldību vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!