Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas parlaments pirmdien apstiprinājis likumprojektu par daļējas mobilizācijas izsludināšanu, ņemot vērā Krievijas agresijas turpināšanos Krimas pussalā. Par to vēsta “Korrespondent.net”.

Kā norāda Ukrainas pagaidu prezidents Aleksandrs Turčinovs, mobilizācija galvenokārt balstīsies brīvprātīgajos, kas labprātīgi grib pievienoties armijai, kā arī militārajos speciālistos, kas jau kādreiz izgājuši dienestu armijā. Daļējā mobilizācija uz tikko 18 gadus sasniegušiem jauniešiem neattiecas, viņš norāda.

Mobilizācija notiks visos Ukrainas reģionos un Kijevā. Tā jārealizē 45 dienu laikā.

20 tūkstoši cilvēku pašlaik tiek iesaukti jaunizveidotajā Nacionālajā gvardē, bet daļējā mobilizācija skars vēl aptuveni 20 000 Ukrainas pilsoņu, skaidro Nacionālas drošības padomes vadītājs Andrejs Parubijs.

Video: Ukrainas Nacionālās gvardes veidošana.

Jau vēstīts, ka Ukrainā ietilpstošajā Krimas Autonomajā Republikā 16. martā notika referendums par pussalas pievienošanos Krievijai. Vēlmi saistīt savu nākotni ar kaimiņvalsti izteikuši 97% balsotāju.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Vēstīts, ka Krima faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku. Krievijas karaspēks pulcējas arī pie Ukrainas robežām, brīdina Kijeva.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien preses konferencē noliedza, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!