Foto: AFP/Scanpix
Bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko, kura pašreiz cietumā izcieš par amata pilnvaru pārsniegšanu piespriesto septiņu gadu cietumsodu, iespējams, tikai izliekas slima, lai nebūtu jāpiedalās apelācijas tiesas sēdēs, trešdien paziņojusi prokurore Lilija Frolova.

Timošenko tika apcietināta 5.augustā. Savukārt 11.oktobrī tiesa viņai piesprieda septiņu gadu cietumsodu par valstij zaudējumus nesošā gāzes līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Tiesa atzina, ka Timošenko ar savām darbībām, noslēdzot līgumus, valsts kompānijai "Naftogaz" nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (96,75 miljonu latu) apmērā, un uzdeva bijušajai premjerministrei kompensēt zaudējumus pilnā apmērā.

1.decembrī Ukrainas tiesa sāka izskatīt Timošenko un viņas advokātu iesniegto apelācijas prasību.

Viņas advokāts paziņoja, ka Timošenko nevar piedalīties tiesas sēdēs vājās veselības dēļ. Viņa ciešot no stiprām muguras sāpēm, ko prokurore Frolova trešdien apšaubīja.

"Mums radies iespaids, ka viņa izliekas," norādīja Frolova.

Jautājumā par Timošenko veselības problēmām skeptiski noskaņota ir arī cietuma vadība, tomēr novembrī viņa tika pārvesta uz slimnīcu.

Trešdien pie tiesas nama, kur tiek izskatīta Timošenko lieta, izcēlās sadursmes policijas un viņas atbalstītāju starpā.

Timošenko savu vajāšanu vērtē kā politisku atriebību, ko pret viņu izvērš prezidents Viktors Janukovičs pēc viņa uzvaras pagājušā gada valsts galvas vēlēšanās.

Pret Timošenko sākta arī atsevišķa lieta, kurā viņa apsūdzēta par ienākumu slēpšanu, valsts līdzekļu piesavināšanos un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!