Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas iedzīvotāji trešdien atzīmē "Vienotības dienu", taču ASV brīdina, ka Krievijas militāra invāzija joprojām ir iespējama, raksta "The Moscow Times".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izvēlējās 16. februāri "Vienotības dienas" atzīmēšanai pēc tam, kad ASV izlūkdienestu ziņojumi liecināja, ka Krievijas spēki varētu uzbrukt tieši šajā datumā.

Zelenskis aicinājis Ukrainas iedzīvotājus doties ielās, rokās turot valsts karogu un uzvilkt zilās un dzeltenās lentes, lai demonstrētu valsts "vienotību visai pasaulei".

Vienlaikus bažas par jaunu Krievijas agresiju Ukrainā nav izsīkušas. ASV prezidents Džo Baidens, kurš devis rīkojumu slēgt Savienoto Valstu vēstniecību Kijevā un mudināja amerikāņus pamest Ukrainu, izteicies, ka Krievijas uzbrukums "lielā mērā" joprojām ir iespējams, taču piebilda, ka pašreizējo krīzi ir iespējams atrisināt arī ar diplomātiskām metodēm.

Nedēļas sākumā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs mudināja Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu dot vairāk laika diplomātijai.

Krievija kopš pērnā gada rudens pie Ukrainas ziemeļu un austrumu robežas Krievijā, kā arī dienvidos tās okupētajā Ukrainas Krimā savelk armiju un bruņutehniku, kā arī pastiprināti īsteno militārās mācības gan Krievijas faktiski kontrolētajā Piedņestrā, gan Melnajā jūrā, gan Baltkrievijā, kur arī pēdējo mēnešu laikā savilkti būtiska spēku daļa. Spēku savilkšana aizvien turpinās, un jau pērn novembrī tika lēsts, ka Krievija pie Ukrainas robežas sapulcinājusi vairāk nekā 127 000 vīru lielus spēkus.

Kremļa pārstāvji tikmēr turpina apgalvot, ka Krievija nevienu neapdraudot un apgalvojumi par pretējo esot tikai iegansts NATO spēku savilkšanai ap Krieviju. Krievijas pārstāvji arī turpina noliegt, ka tās armija jau 2014. gadā iebruka un okupēja Krimu, kā arī kopā ar Krievijas bruņotām bandām sagrāba daļu Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu, kurā kopš tā laika turpinās aktīva karadarbība.

Reaģējot uz Krievijas potenciālajiem draudiem, NATO palielinājusi karaspēka apjomus reģionā, kā arī atsevišķas Rietumvalstis sniedz Ukrainai militāru palīdzību, tomēr šī spēku koncentrācija ir salīdzinoši niecīga un vairāk simboliska norāde par gatavību, lai atturētu Krievijas uzbrukumu, kamēr Krievijas savilktie spēki un ieroči liecina par gatavošanos uzbrukumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!