Foto: AFP/Scanpix
Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība "Svoboda" ("Brīvība") parlamenta frakcijas vadītājs Oļegs Tjagņiboks pirmdienas vakarā aicinājis visus vīriešus doties uz Neatkarības laukumu Kijevas centrā un ieņemt vietas uz barikādēm.

Tjagņiboks, uzstājoties no Neatkarības laukumā uzstādītās skatuves, aicināja laukumā jau esošos cilvēkus neizklīst. "Ja mēs izturēsim šo nakti, mēs uzvarēsim," uzsvēra deputāts.

Viņš piebilda, ka opozīcijas aktīvisti, sākot ar otrdienu, sāks piketēt arī pie apgabalu administrācijas ēkām un pie reģionālajām prokuratūrām.

Savukārt opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko pavēstīja, ka milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" kaujinieki vairākkārt gatavojusies pārraut protestētāju aizsardzības loku, taču pēdējā brīdī esot atteikušies no šī nolūka.

Arī viņš aicināja demonstrantus neizklīst. "Nepieciešams stāvēt," uzsvēra Kļičko.

Daudzi cilvēki no Neatkarības laukuma devušies nomainīt ļaudis, kas visu dienu pavadījuši uz barikādēm. Neskatoties uz iepriekš izteiktajiem brīdinājumiem par iespējamo varasiestāžu mēģinājumu vardarbīgi izklīdināt protestētājus, starp tiem, kas devušies uz barikādēm, ir daudz sieviešu un jauniešu.

Kā ziņots, kāds avots Iekšlietu ministrijā ziņu portālam NBN pavēstījis, ka milicijas īpašo uzdevumu vienība "Berkut" pirmdienas pusnaktī sāks uzbrukumu protestētāju ieņemtajai Kijevas pilsētas administrācijas ēkai.

Viņš piebilda, ka jau plkst.14 administrācijas darbiniekiem dots rīkojums pamest savas darbavietas.

Tikmēr protestētājiem, kas atrodas domes ēkā, opozīcijas aktīvisti sākuši izdalīt aptieciņas un individuālās aizsardzības līdzekļus.

Milicija pirmdien Kijevā sākusi likvidēt protestētāju nometni un barikādes pie valdības ēkas.

Tikmēr bruņoti milicijas specvienības "Berkut" kaujinieki ielauzušies opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") Kijevas birojā.

Milicija atspiedusi protestētājus no valdības ēkas, un opozīcijas līderi aicinājuši demonstrantus doties uz Neatkarības laukumu, kur atrodas galvenā protestētāju nometne.

Demonstrantiem, kas protestē pret prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES) un pieprasa valdības atkāpšanos, varasiestādes devušas laiku līdz otrdienai, lai izklīstu.

Savukārt opozīcija devusi Janukovičam 48 stundas laika, lai atlaistu valdību un izsludinātu pirmstermiņa vēlēšanas.

Kā pavēstījis "Tēvzemes" līderis Arsēnijs Jaceņuks, saņemtas pirmās ziņas, ka miliči sākuši demonstrantu piekaušanu. Tomēr pagaidām citas ziņas par sadursmēm nav saņemtas.

Jau priekšpusdienā tika ziņots, ka gaisotne Kijevā krasi saasinājusies un ka pilsētas centrā, Mihaila laukumā, ieradušās desmit milicijas automašīnas, kā arī vairāki iekšējā karaspēka auto, bet pie protestētāju uzslietajām barikādēm izvietojas milicijas specvienības "Berkut" kaujinieki.

Jaceņuks jau iepriekš paziņojis, ka opozīcija aizsargās Neatkarības laukumu, kas tiek dēvēts arī par Maidanu.

Savukārt tā dēvētās Maidana telšu pilsētiņas komandants, parlamenta deputāts Andrijs Parubijs, kas arī pārstāv "Tēvzemi", aicinājis vīriešus pulcēties uz barikādēm, bet sievietes un bērnus mudinājis doties uz kādu drošāku vietu telšu pilsētiņā.

Tikmēr Janukovičs paziņojis, ka otrdien notikšot sarunas ar opozīciju.

Tajā pašā laikā ar mašīnpistolēm bruņoti "Berkut" kaujinieki ielauzās "Tēvzemes" Kijevas birojā.

Jaceņuks uz to reaģējis, paziņojot, ka prezidents aicinājumu uz "apaļā galda sarunām" politisko partiju līderiem nodevis ar specvienības "Berkut" un iekšējā karaspēka starpniecību. "Tāda ir viņa piedāvājumu cena," paziņojis opozīcijas politiķis.

Sākotnēji Iekšlietu ministrija ziņas par ielaušanos "Tēvzemes" birojā noliedza, apgalvojot, ka "nedz Kijevas milicija, nedz "Berkut" nav veikusi nekādas operācijas partijas "Batkivščina" birojā".

Tomēr vēlāk milicija atzina, ka veikusi kratīšanu "Tēvzemes" Kijevas birojā, bet skaidrojusi, ka tas darīts "sakarā ar izmeklēšanu par krāpniecību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu".

Žurnālisti sociālajos tīklos rakstīja, ka no trim autobusiem izlekuši ar automātiem bruņoti vīri ķiverēs, bruņuvestēs un sejas maskās, pārrāpušies žogam, izlauzuši durvis, likuši cilvēkiem gulties uz grīdas un aiznesuši serverus un dokumentus, nesniedzot nekādus paskaidrojumus.

Kā norādīts milicijas izplatītajā paziņojumā, Iekšlietu ministrija esot saņēmusi iesniegumu no pilsoņiem, kuri norādījuši, ka "kāda komercstruktūra", kas reģistrēta šai adresē, krāpnieciskā ceļā ieguvusi datortehniku vairāk nekā 350 000 grivnu (gandrīz 22 000 latu) vērtībā. Ziņojumā arī esot minēts, ka šīs struktūras amatpersonas ļaunprātīgi izmantojušas dienesta stāvokli. Kratīšanas gaitā konfiscēta datortehnika un izņemti uzņēmuma dokumenti, atzinusi milicija.

Pirms tam "Tēvzemes" līderis Arsēnijs Jaceņuks apliecināja, ka partijas Kijevas biroju ieņēmuši specdienestu darbinieki un izdemolējuši serveru telpu.

Nedz "Tēvzemes", nedz ukraiņu nacionālistu partijas - Visukrainas savienība "Svoboda" ("Brīvība") - tīmekļa vietnes šobrīd nav pieejamas.

Tikmēr opozīcijas partijas UDAR līderis Kļičko steidzami evakuējis sava biroja darbiniekus, baidoties, ka iebrukums gaidāms arī tur.

Tajā pašā laikā Iekšlietu ministrija apgalvo, ka nekādas operācijas pret Neatkarības laukumā esošajiem demonstrantiem neesot plānotas un ka tiekot atbrīvota vienīgi ielu braucamā daļa pie valdības ēkas.

Neatkarības laukumā cilvēku šobrīd ir pat vairāk nekā svētdienas vakarā pēc manifestācijas. Ļaudis ierodas joprojām, lai gan tuvējās metrostacijas ir slēgtas.

Vairāk nekā simts specvienību kaujinieku turpina pamazām atspiest protestētājus no valdības ēkas, lēnām virzoties uz viņu pusi ar vairogiem, bet pēc aculiecinieku teiktā, abas kolonnas faktiski nesaskaras.

Spriedze valda arī Kijevas Luterāņu ielā netālu no prezidenta administrācijas ēkas, kur protestētāji ielenkuši drošības dienestu vīrus, kas izvietojušies ap aktīvistu izveidoto blokposteni. Protestētāji aicina viņus "nepildīt noziedzīgas pavēles" un skandē "Milicija - kopā ar tautu!".

Mītiņa koordinētāji Neatkarības laukumā aicina vīriešus organizēti doties Luterāņu ielas virzienā. Tuvējā baznīcā izveidots medpunkts, aktīvisti aicināti apsildīties, iedzert tēju un televīzijā sekot opozīcijas kanālu pārraidītajām ziņām.

Protestētāji cenšas uzrunāt drošības spēku kaujiniekus, piedāvā viņiem karstu tēju un sprauž aiz vairogiem ziedus. Daudzi puiši gan reaģē labvēlīgi, bet laiku pa laikam virsnieki apstaigā kolonnas un aizvāc no vairogiem puķes.

Iepriekš aptuveni tūkstotis iekšējā karaspēka un specvienības "Berkut" kaujinieku atspieda protestētājus no telšu pilsētiņas valdības ēkas tuvumā.

Mediji arī ziņo, ka Neatkarības laukuma apkārtnē ierodas aizvien vairāk ātrās palīdzības mašīnu, savukārt Kijevas galvenajā ielā - Kreščatikā - redzēta militārā tehnika.

Centrā stāv arī ugunsdzēsēju mašīnas, bet Valsts ārkārtējo situāciju dienests skaidrojis, ka tās tur atrodas sakarā ar stipro snigšanu, lai vajadzības gadījumā palīdzētu transportlīdzekļiem.

Pilsētā tiešām turpinās putenis un dienas gaitā daudzviet veidojās lieli satiksmes sastrēgumi, tomēr cilvēki ir nobažījušies, ka speciālās tehnikas atrašanās centrā var liecināt par gaidāmo spēka struktūru operāciju protestētāju izklīdināšanai un pilsētas administrācijas ēkas atbrīvošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!