ANO par izglītību pasaulē atbildīgā organizācija UNESCO nākusi klajā ar paziņojumu, ka vispasaules izglītības sistēmu grauj kukuļdošana un kukuļņemšana, raksta BBC. Pētījumā noskaidrots, ka korupcija vērojama gan līgumu slēgšanā ar mācību iestādēm, gan personāla cīņā par amatiem un audzēkņu cīņā par labākām sekmēm.
Pētījumā tika izvērtēta situācija 60 pasaules valstīs, un, piemēram, ASV kukuļdošana ir daudz izplatītāka nekā attīstības valstīs. Nelegāla skolām paredzētās naudas izmantošana var sasniegt pat 80%. 5% no Hondurasas un pat 15% no Papua Jaungvinejas reģistrētajiem skolotājiem ir viltus skolotāji, bet par viņiem tiek saņemta alga.

Augstākajā izglītībā lielākās problēmas sagādā nopērkami izglītību apliecinošie dokumenti, kā arī viltus universitātes, kuru skaits laika posmā no 2000. līdz 2004.gadam palielinājies no 200 līdz 800. Korupcija zeļ arī izglītības iestāžu reģistrācijas un akreditācijas procesā.

Eksperti norāda, ka izglītības nozarei draud milzīga krīze, un šis jaunais ziņojums būs labs pamats, lai uzsāktu pretkorupcijas pasākumus un uzlabotu izglītības kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!