Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien par atkāpšanos no amata masveidā paziņojuši vairāku Ungārijas labējo mediju vadītāji, saasinoties konfliktam starp premjerministru Viktoru Orbānu un mediju magnātu Lajošu Šimičku, kas savulaik bija premjera sabiedrotais.

Mediju vadītāji, tostarp laikraksta "Magyar Nemzet" galvenais redaktors, televīzijas ziņu kanāla "Hir TV" prezidents un radiostacijas "Lanchid" galvenais redaktors, izplatījuši lakonisku kopīgu paziņojumu, kurā norāda, ka atkāpjas no amata "sirdsapziņas vārdā".

Šie mediji, kas līdz šim tika uzskatīti par labvēlīgiem Orbāna valdībai, vai nu daļēji pieder, vai arī pastarpināti ir saistīti ar Šimičkas impēriju.

Mediju un celtniecības magnāts Šimička abu studiju laikā universitātē bija Orbāna istabas biedrs, taču pēdējā laikā sāka izplatīties baumas, ka viņu starpā izcēlies konflikts.

Ceturtdienas vakarā Šimička izplatīja paziņojumu, kurā pauda apņēmību izvērst "vispārēju mediju karu" pret pretrunīgi vērtēto Orbāna valdības ieceri ieviest jaunu nodokli, ar kuru tiks apliktas reklāmas medijos.

Tomēr, kā vēsta vietējie laikraksti, masveida redaktoru atkāpšanās Šimičku, šķiet, pārsteigusi nesagatavotu, un viņš uz to reaģējis, ziņu portālam "Index" paziņojot, ka "atlaidīs ikvienu orbānieti un nomainīs tos ar saviem cilvēkiem".

Ungārijas Progresīvā institūta analītiķe Kornēlija Maģara sarunā ar aģentūru AFP atzina, ka redaktori acīmredzot izlēmuši pieslieties Orbānam.

"Ir karš, kas šodien ļoti strauji eskalējies," piebilda eksperte. "Šimička, sniedzot finansiālo atbalstu [valdošajai partijai] "Fidesz", Ungārijas politiskajā ainavā ir vismaz tikpat svarīgs kā Orbāns. Valdošā partija izveidota ap Orbāna-Šimičkas asi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!