Foto: AFP/Scanpix
Pieci simti Ungārijas karavīru ir sākuši veidot dzeloņstiepļu barjeru gar valsts robežu ar Horvātiju, lai atturētu nelegālos migrantus no ierašanās Ungārijā, piektdien paziņoja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

"Naktī jau ir sākts darbs pie tehniskās robežas slēgšanas pastiprināšanas [..] Šķiet, ka mēs nevaram paļauties ne uz viena palīdzību," intervijā sabiedriskajam radio sacīja Orbāns.

"Tiek pārdislocēts karaspēks, 600 karavīri jau atrodas notikuma vietā, 500 ieradīsies tur dienas gaitā, vēl 700 - nedēļas nogalē. Tur jau ir divi simti policistu, vēl 100 turp dosies šodien un vēl 500 - nedēļas nogalē," teica Orbāns.

"Nebūs nevienas kāpas vai kurmju rakuma, aiz kā paslēpties, mēs aizsargāsim savas robežas," deklarēja Orbāns.

Viņš informēja, ka jaunā barjera tiek būvēta 41 kilometru garā posmā no 330 kilometrus garās robežas ar Horvātiju. Pārējā daļā abu valstu robežu veido Dravas upe, kuru ir grūti šķērsot.

Jau ziņots, ka Horvātijā no Serbijas kopš trešdienas rīta ir ieradušies tūkstošiem migrantu. Migranti sāka doties uz Horvātiju pēc tam, kad Ungārija otrdien slēdza savu robežu ar Serbiju, bloķējot maršrutu, kuru šogad bija izmantojuši vairāk nekā 200 tūkstoši migrantu galvenokārt no Tuvo Austrumu valstīm.

Vietējie mediji ziņoja, ka ceturtdien Ungārijā no Horvātijas ieradušās nelielas migrantu grupas. Ungārijas policija piektdien paziņoja, ka līdz pusnaktij (pulksten vieniem pēc Latvijas laika) 453 nelegāli migranti tika aizturēti Baraņas apgabalā pie Horvātijas robežas, un tie pārsvarā ir sīrieši un afgāņi.

Ungārija ir izsludinājusi "krīzes stāvokli" divos apgabalos pie Horvātijas robežas un vēl divos pie Slovēnijas un Austrijas robežām. Šāds stāvoklis jau pirms tam tika izsludināts divos apgabalos pie Serbijas robežas.

"Rietumbalkānu [nelikumīgās migrācijas] maršruts vēl arvien pastāv. Fakts, ka Ungārijas-Serbijas robeža tagad ir slēgta, nav apturējis šo plūsmu," sacīja Orbāns.

Horvātija ir paziņojusi, ka ļaus migrantiem brīvi šķērsot tās teritoriju ceļā uz citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, tomēr Horvātijas premjerministrs Zorans Milanovičs brīdināja, ka viņa valstij, lai tiktu galā ir migrantu pieplūdumu, resursi ir “ierobežoti”.

Horvātija ziemeļos un ziemeļaustrumos robežojas ar Šengenas zonā esošajām Slovēniju un Ungāriju, bet pati nav Šengenas zonas dalībvalsts.

Slovēnija ceturtdienas vakarā paziņoja, ka ir apturējusi vilcienu no Horvātijas ar migrantiem un apmēram 150 tā pasažieru tiks nosūtīti atpakaļ uz Zagrebu, jo viņiem nav nepieciešamo dokumentu tālākai ceļošanai. Slovēnija pēc tam apturēja visu dzelzceļa satiksmi ar Horvātiju līdz piektdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!