Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins vizītē Ungārijā ceturtdien ticies ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, un abi līderi vienojušies par "visaptverošu stratēģisko partnerību" starp abām valstīm.

Orbāns paziņoja, ka abas valstis vienmēr bijušas draudzīgās attiecībās, un piebilda, ka Ķīnas uzņēmumi Ungārijā nodrošina desmitus tūkstošus darbavietu.

Ungārija vēlas izmantot iespējas, ko sniedz augstas kvalitātes Ķīnas ieguldījumi e-mobilitātes jomā un Ķīnas tehnoloģiju pieejamība, norādīja Orbāns.

Sji savukārt aicināja vēl vairāk paplašināt valstu savstarpējās attiecības. "Mēs abi uzskatām, ka mūsu valstu tradicionālā draudzība ir balstīta uz stabiliem pamatiem," viņš piebilda.

Ķīnas prezidents Budapeštā atzīmēja arī 75. gadadienu kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas starp Ungāriju un Ķīnu.

Sji vizītes laikā abu valstu delegācijas parakstīja virkni starpvaldību vienošanos, bet medijiem pagaidām par tām netiek izpausta plašāka informācija. Orbāns paziņoja, ka abas valstis vēlas sadarboties arī kodolrūpniecībā, kas līdz šim nav noticis.

Ungārija ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kas piedalās Ķīnas "Jaunā zīda ceļa" iniciatīvā. Orbāns, kam daudzos jautājumos radušās domstarpības ar Briseli, tiecies pēc ciešāku ekonomisko attiecību veidošanas ar Krieviju, kā arī Ķīnu un citām Āzijas valstīm.

Ķīna būvē aptuveni 350 kilometrus garu dzelzceļa posmu starp Budapeštu un Belgradu, kā arī ceļ lielas rūpnīcas elektromobiļu un to bateriju ražošanai Ungārijā.

Ungārijā mēnešiem ilgi notiek vides aktīvistu protesti pret plānoto Ķīnas bateriju rūpnīcu Debrecenā.

Sji šonedēļ apmeklēja arī Franciju un Serbiju, savu Eiropas tūri noslēdzot Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!