Foto: EPA/LETA
Ungārijas rietumos sestdien tika uzsākta iedzīvotāju evakuācija no Kolontāras ciema, jo pastāv risks, ka varētu notikt jauna toksisku nogulšņu noplūde no alumīnija oksīda rūpnīcas rezervuāra, paziņoja vietējais glābšanas dienestu vadītājs.

Foto galerija

Pastāv risks, ka toksisko atkritumu rezervuāra dambis varētu sabrukt, sestdien paziņoja Ungārijas premjers Viktors Orbans, kurš apmeklējis katastrofas skarto reģionu, ziņo BBC.

Viņš arī apgalvoja, ka no avārijas bija iespējams izvairīties. Pēc viņa teiktā, valdība vēl lems par rūpnīcas turpmāko likteni.

Pirmdien notikušajā noplūdē bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz septiņiem cilvēkiem. Tajā ievainoti 123 cilvēki, kas galvenokārt guvuši ķīmiskus apdegumus.

Apmēram 800 Kolontāras iedzīvotājus evakuē tāpēc, ka ir konstatēts bojājums rūpnīcas nogulšņu rezervuāra ziemeļu pusē.

Lēmumu par evakuāciju pieņēma Ungārijas iekšlietu ministrs Šāndors Pintērs.

Evakuētie Kolontāras iedzīvotāji tiek izmitināti sporta zālē un divās skolās Ajkas pilsētā, kas ir astoņu kilometru attālumā no šī ciema. Šajā pilsētā atrodas arī minētā rūpnīca.

Var tikt evakuēti arī tuvumā esošās mazpilsētas Devečeras iedzīvotāji.
Ungārija ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli Vesprēmas, Ģēras-Mošonas-Šopronas un Vašas apgabalos pēc pirmdien notikušās alumīnija oksīda rūpnīcas avārijas, kurā nogulsnes appludināja vairākas apdzīvotas vietas, tostarp Kolontāru un Devečeru, izraisot vismaz septiņu cilvēku nāvi.

Amatpersonas uzskata notikušo par lielāko ķīmisko katastrofu Ungārijas vēsturē.

Avārija notika Ajkas pilsētā Ungārijas alumīnija ražošanas un tirdzniecības firmai "MAL Zrt." piederošā rūpnīcā "Ajkai Timfoldgyar Zrt", kad tika pārrauts nogulšņu rezervuāra aizsprosts un no rezervuāra izplūda 1,1 miljons kubikmetru nogulšņu.

Kodīgajās sārmainajās nogulsnēs ir toksiski smagie metāli, tostarp svins, kadmijs, arsēns un hroms. Nogulsnēs ir arī radioaktīvas vielas, bet zemā radioaktivitātes līmeņa dēļ tās nav bīstamas cilvēku veselībai.

Nogulsnes ir iznīcinājušas visu dzīvo Marcalas upē un ceturtdien sasniedza Donavu pie Ģēras pilsētas vietā, kur Donavā ietek tās pieteka Rāba. Eiropas otra garākā upe Donava pēc Ungārijas plūst caur Horvātiju, Serbiju, Bulgāriju, Rumāniju un Ukrainu un ietek Melnajā jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!