Ungārijas policija pirmdienas rītā aizvāca dzelzs žogu, kas kopš pagājušā gada oktobra pret valdību vērstajiem nemieriem slēdza laukumu Budapeštā pie parlamenta.
Žogs tika ierīkots 2006.gada 23.oktobrī, kad policija padzina no laukuma ilgo demonstrāciju, lai atbrīvotu vietu piemiņas pasākumiem, ar kuriem tika atzīmēta gadadiena kopš 1956.gada sacelšanās pret komunismu.

Vardarbība sabojāja gadadienas svinības, jo nemieri turpinājās ar protestētāju un policijas sadursmēm uz ielām.

Nemieri izcēlās septembrī, kad presē tika publicēti audioieraksti, kuros premjerministrs Ferencs Ģurčaņs atzīst, ka ir melojis tautai.

Žogs laukumā stāvēja gandrīz piecus mēnešus, un policija un valdības amatpersonas to pamatoja ar brīdinājumiem par iespējamiem labējo ekstrēmistu uzbrukumiem.

Tomēr ceturtdiena, kad tika atzīmēta kārtējā gadadiena pēc 1848.gada sacelšanās pret Habsburgu valdīšanu, pagāja gandrīz mierīgi, un policija paziņoja, ka žogs tiks aizvākts.

Tagad, kad vairs nav žoga, kuru galvenā opozīcijas partija "Fidesz" bija nodēvējusi par "dzelzs priekškaru", atceroties Ungārijas komunistisko pagātni, demonstranti paziņojuši savu nodomu atgriezties pie parlamenta.

Ungārijas Nacionālā padome 2006, kura pagājušajā gadā piecas nedēļas rīkoja demonstrācijas pie parlamenta ēkas, kamēr to padzina policija, paziņoja, ka protesti pie parlamenta atsākšoties otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!