Foto: EPA/LETA
Ungārijas premjers Viktors Orbans uzskata, ka valstij būtu jāpārņem savā kontrolē uzņēmumu "MAL Zrt", kura rūpnīcā pēc sprādziena notika toksisko atkritumu noplūde, izraisot vērienīgāko dabas katastrofu valsts vēsturē, ziņo BBC.

Pret uzņēmumu, kuram pieder rūpnīca, notiek izmeklēšana. Pēc Ungārijas vides ministra Zoltana Ileša vārdiem, tam var draudēt līdz pat 100 miljonu dolāru (50 miljonu latu) liels naudas sods.

Tāpat ministrs pirmdien pauda aizdomas, ka uzņēmums pārāk noslogoja savus toksisko atkritumu rezervuārus. "Mēs pagaidām nezinām, vai rezervuāri bija pārāk noslogoti, bet ja tā tas bija, tad to varētu uzskatīt par nelegālu atkritumu glabāšanu, kas ir noziegums," sacīja ministrs.

Jau vēstīts, ka pirmdien Policija aizturējusi Ungārijas alumīnija rūpnīcas direktoru, kur pagājušajā pirmdienā izplūda vairākas tonnas toksisko dubļu.

Pagājušās pirmdienas pēcpusdienā, sabrūkot Ajkas apkaimes rezervuāram ar alumīnija ieguves blakusproduktiem, trīs tuvējos ciemus pārpludināja 1,1 miljons kubikmetru toksisku dubļu. Piesārņojums nonāca 40 kvadrātkilometru lielā platībā.

Svētdien brīvprātīgie un glābēji aktīvi turpināja darbu pie jauna dambja būvniecības netālu no ķimikāliju rūpnīcas Ungārijas rietumu daļā, lai nepieļautu atkārtotu toksisko dubļu noplūdi. Tāpat norit darbi pie alumīnija rūpnīcas rezervuāra, kurā parādījusies jauna plaisa.

Ekoloģiskā katastrofa, kas apdraud Donavas baseina ekosistēmu, jau prasījusi septiņu cilvēku dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!