Bijušais Lietuvas saimniecības ministrs Viktors Uspaskihs, kas šomēnes demisionēja, kad Lietuvas Galvenā dienesta Ētikas komisija atzina, ka viņš pieļāvis sabiedrības un privāto interešu konfliktu, ceturtdien pauda viedokli, ka centienos panākt viņa aiziešanu no amata bijuši iesaistīti arī Krievijas speciālie dienesti.
Krievu uzņēmējs un politiķis šādu versiju izteica Seima izmeklēšanas komisijā, kam uzdots noteikt, vai Maskavas pilsētas pašvaldības pārstāvja Aleksandra Mizgara pretrunīgais ziņojums, kas ļāvis izvirzīt apsūdzības Uspaskiham, uzskatāms par autentisku dokumentu.

Minētā komisija jau trešdien atzina, ka ziņojums ir autentisks, lai gan iegūts neoficiālā ceļā.

Kad žurnālisti lūdza bijušo ministru komentēt versiju par Krievijas specdienestu lomu šai skandālā, viņš atbildēja, ka tas esot darīts "kopā ar vietējiem - opozīciju un visiem citiem". "Un nu jūs varat priecāties," piebilda Uspaskihs.

"Citas valsts speciālie dienesti gāzuši Lietuvas saimniecības ministru - tad nu priecājieties vien un aizstāviet šādu kārtību Lietuvā," viņš paziņoja

Komisijas sēdē Darba partijas līderis izteicās, ka viņam ir ziņas, ka komisijas locekļu rīcībā rīcībā esot telefona sarunu ieraksti, kuros par viņu runājot Krievijas Valsts drošības komitejas elites darbinieks, kam pieder gāzes kompānijas "Dujotekana" akcijas. Uz žurnālistu jautājumu, vai arī Mizgars varētu būt VDK pārstāvis, Uspaskihs lika noprast, ka pieļauj tādu iespēju, bet piebilda, ka ar šo informāciju jānodarbojas speciālajiem dienestiem.

Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka Mizgara ziņojums ir viltojums, jo nesakrīt "dati un apstākļi". Politiķis arī noliedza, ka 26.aprīlī ticies ar Mizgaru, un solījās to apliecināt, uzrādot savu tās dienas darba kārtību.

Seima izmeklēšanas komisijas locekļi paziņojuši, ka Uspaskiha apgalvojumi pilnīgi neatbilst slepenajai informācijai, kas ir viņu rīcībā.

Seima deputāts Rimants Daģis Darba partijas līdera uzvedību nosaucis par politisko teātri.

Komisijas locekļi Uspaskiham jautāja arī par viņa augstskolas diplomu, kam pievērsta īpaša uzmanība, kopš prese izteica šaubas, vai Uspaskihs, kas 1999.gadā ieguvis maģistra grādu Kauņas Tehniskajā universitātē, pirms tam tiešām likumīgi saņēmis bakalaura diplomu Krievijā. "Kad būs izveidota diploma izmeklēšanas komisija, tad arī saņemsit diplomu," viņš atbildēja deputātiem.

Mizgara ziņojums, kas Lietuvā nonāca atklātībā maijā, vedināja domāt, ka Lietuvas saimniecības ministrs lobējis Krievijā uzņēmumu, ar ko saistīts viņš pats, - gaļas pārstādes kompāniju "Krekenavos Agrofirma". Proti, vēstulē Maskavas mēram Jurijam Lužkovam viņš ierosinājis veidot Lietuvas un Krievijas kopuzņēmumu, nododot daļu "Krekenavos Agrofirma" akciju kādam Maskavas gaļas kombinātam. Šī kompānija darbotos kā kopuzņēmums, kura daļu pārvaldītu Maskavas valdība.

Vienlaikus viņš ieteicis tieši šim jaunveidojamajam uzņēmumam uzticēt Lietuvas vairumtirdzniecības termināla un loģistikas centra būvi Maskavā, turklāt pārreģistrēt kopuzņēmumam arī šim objektam paredzēto zemesgabalu Krievijas galvaspilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!