Foto: Міністерство оборони України
Ceļā uz Latviju devies Krievijas tanks, ko okupācijas spēki zaudējuši iebrukuma laikā Ukrainā un kas būs apskatāms kara gadadienai veltītā izstādē, liecina Ukrainas Aizsardzības ministrijas paziņojums.

Piektdien, 24. februārī, aprit pirmā gadadiena kopš Krievija sāka asiņaino pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Tieši šajā dienā vairākās Eiropas valstīs tiks atklāta Ukrainā iznīcinātās okupantu tehnikas izstāde.

"ES un NATO valstīs šovakar "iebruka" četri krievu tanki. Bet, kā mēdz teikt, ir nianse. Paldies ukraiņu karavīriem," teikts Ukrainas aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova paziņojumā.

"24. februārī četru valstu – Vācijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas – pilsoņi vienlaikus redzēs, ka Krievijas tanki caur Ukrainu Eiropā var iebraukt tikai kā muzeja eksponāti," paskaidro amatpersona.

Rīgas domes informācija liecina, ka iznīcinātās Krievijas armijas tehnikas izstāde būs apskatāma Kronvalda parka malā iepretim Krievijas vēstniecībai. Rīgas domē portālam "Delfi" gan nevarēja uzreiz precizēt, vai minētais tanks būs apskatāms tieši šajā izstādē.

Pirms tam vasarā Ukrainā iznīcinātās okupantu tehnikas izstādes jau notika Polijā un Čehijā, skaidro Ukrainas Aizsardzības ministrija.

"Tam vajadzētu būt signālam arī krieviem. Eiropa tuvplānā redzēs viņu patieso seju. Ja agrāk tā izraisīja totālas bailes, tad tagad biežāk riebumu un nicinājumu," uzsver Rezņikovs.

"Vairāk eiropiešu pārliecināsies, ka Krieviju var un vajag sakaut kaujas laukā. Un labāk to darīt Ukrainā, lai vēlāk nav jāaptur ienaidnieks pie savas mājas. Slava Ukrainai!" nobeidz Rezņikovs.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!