Krievijas Aizsardzības ministrija gatavo divas karakuģu vienības nosūtīšanai uz Arābijas jūras reģionu, piektdien ziņo aģentūra RBC, atsaucoties uz publikāciju laikrakstā "Ņezavisimaja gazeta" (NG).
Krievijas karakuģi ieradīsies Arābijas jūrā aprīļa pēdējās dekādes sākumā. Oficiālais karakuģu nosūtīšanas mērķis ir "ar Indiju saskaņotas jūras kara flotes mācības". Tomēr gan iepriekšējo, gan pašreizējo paskaidrojumu mērķis ir noslēpt akcijas patiesos mērķus, uzskata laikraksts. Ne velti Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs paziņoja, ka karakuģu pārgājiena termiņi "būs atkarīgi no situācijas attīstības ap Irāku".

NG sarunas biedri norāda uz diviem iespējamiem mācību scenārijiem. Pirmais paredz, ka jūras kājnieki ieņems kādu svarīgu piekrastes objektu. Sarunā ar NG kāds ģenerālis paziņoja, ka šāds objekts varētu būt Umkasras naftas termināļi. Pēc dažu militāro ekspertu domām, šāds savdabīgs Prištinas operācijas atkārtojums dotu iespēju ietekmēt spēku samēru Irākā pēc kara. Tomēr, kā norādīts laikraksta publikācijā, jāatzīst, ka tam šīs karakuģu vienības ir par maz. Tajā ir tikai viens desantkuģis, kas var uzņemt 150 jūras kājniekus un 10 tankus ar apkalpēm.

Otrais mācību scenārijs paredz "kauju" ar pretinieka aviācijas trieciengrupu. Atgādināsim, ka jau 2003.gada februārī Sergejs Ivanovs Minhenē paziņoja, ka vienības sastāvā ietilps "aptuveni 10 karakuģi, kur vidū būs virsūdens, zemūdens un lieli desantkuģi".

No jaunās informācijas par eskadras sastāvu kļūst skaidrs, ka tajā būs vismaz trīs atomzemūdenes. Šāda vienība atgādinās leduskalnu - lielākā daļa tās ugunsspēka būs koncentrēta zem ūdens. Tikai vienas "Kursk" tipa zemūdenes triecienspēks ir lielāks nekā vienības galvenajam kuģim - raķešu kreiserim "Moskva".

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, Melnās jūras flotes kaujas kuģu vienība, kuras sastāvā būs kreiseris "Moskva", lielais desantkuģis "Cezar Kuņikov" un divi sargkuģi, atstās Sevastopoli pēc 5 līdz 7 dienām. Aptuveni pēc 10-12 dienām tā pietuvosies karadarbības zonai. Maijā vienības spēki divkāršosies - Indijas okeānā ieradīsies trīs Klusā okeāna flotes kuģi.

Tādējādi Krievijas kara resors sagaida, ka līdz aprīļa beigām stāvoklis Vidējos Austrumos radikāli mainīsies, un tas var prasīt Krievijas iejaukšanos konfliktā, teikts laikraksta publikācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!