Foto: EPA-AFI
Uz ieroča, ar kuru 2006.gadā nogalināja pazīstamo Krievijas žurnālisti Annu Poļitkovsku, atrasts sievietes DNS, lai gan pašlaik lietā visi pieci aizdomās turētie, tai skaitā par izpildītāju uzskatītais, ir vīrieši, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Atkārtotā ieroča ekspertīzē uz tā atrastas sievietes DNK pēdas," pavēstījuši izmeklētāji.

Slepkavībā aizdomās turētā Rustama Mahmudova advokāts atzinis, ka šīs ekspertīzes rezultāti viņu nepārstiedz. "Šīs sviedru pēdas uz ieroča atrastas jau sen. Jau sen bija skaidrs arī tas, ka tas nav Mahmudova DNS," aģentūrai "Imnterfakss" sacījis advokāts Murats Musajevs.

Advokāts arī apšaubījis novērošanas kameru ieraksta patiesumu, kurā pie kāpņutelpas redzams apsūdzētais. "Šaubas par to, ka slepkava ir vīrietis, bijušas vienmēr. Vairākos video kadros redzams sievietes siluets," sacījis aizstāvis.

Savukārt nogalinātās tuvinieku advokāti paziņojuši, ka ar jaunajiem ekspertīzes rezultātiem nav iepazīstināti.

Vēl viena Poļitkovskas slepkavības lietā aizdomās turētā, bijušā milicijas virsnieka Sergeja Hadžikurbanova advokāts pēc ekspertīzes paziņojis, ka tagad varētu būt runa par jaunu aizdomās turamo slepkavībā. Arī viņš norādījis, ka sieviete kā aizdomās turētā lietā pavīdējusi jau 2006.gadā.

Advokāti ir vienisprātis, ka pret šobrīd apsūdzētajiem ir pārāk maz pierādījumu.

Savukārt žurnālistes tuvinieki jaunajiem pierādījumiem nepievērsuši tik lielu vērību. "Tas nav jauns lietas pavērsiens. Tas ir zināms, taču nenozīmīgs fakts, uz šī ieroča var būt arī citu personu DNK. Šādiem pierādījumiem nav nekādas sakara ar Mahmudova vainu vai nevainīgumu," medijiem paziņojis žurnālistes dēls Iļja.

Viņš arī uzsvēris, ka visas slepkavības atklātu ātri, ja noziedznieki tik vieglprātīgi uz ieročiem atstātu savas pēdas. "Profesionāls slepkava DNK pēdas uz ieroča neatstās. Mēs no izmeklētājiem gaidām pārliecinošākus pierādījumus," sacījis nogalinātās dēls.

Saistībā ar Poļitkovskas slepkavību aizdomas tiek turēti piecus cilvēkus – trīs brāļi Mahmudovi, bijušais milicijas virsnieks Sergejs Hadžikurbanovas un bijušais policists Dmitrijs Pavļučenkovs.

Rustamu Mahmudovu pērn arestēja Čečenijā, un viņu uzskata par slepkavības izpildītāju.

2009. gada februārī tiesa attaisnoja sākotnēji slepkavības organizācijā apsūdzētos Dagestānas un Krievijas iedzīvotājus. Tomēr maijā pret viņiem tika uzsākts jauns process.

Laikraksta "Novaja gazeta" žurnāliste Anna Poļitkovska tika nošauta Maskavā savas mājas kāpņu telpā 2006.gada 7.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!