Foto: AP/Scanpix
19. septembrī, sestdienas rītā, vairāki simti somu protestējuši pret bēgļu pieplūdumu pie Zviedrijas - Somijas robežas Zviedrijas ziemeļos, bet otrpus robežai esošie zviedri demonstrējuši savu atbalstu bēgļiem, vēsta Zviedrijas portāls „The Local”.

„Aptuveni 600 protestētāji atradās Somijas robežas pusē pie Tornio pilsētas, tie uz robežas sadevās rokās,” zviedru avīzei „Expressen” atzinis dežūrējošais Norbotenas policijas virsnieks Fredriks Linders.

Savukārt laikrakstam „Expressen” fotogrāfs Bobs Olovssons pastāstījis, ka somiem bijuši plakāti, kuros rakstīts „Ejiet mājās, „Islāma valsts” ”, kā arī „Pietiek. Slēdziet ciet robežas” un citi. Kā laikrakstam pastāstījis fotogrāfs, demonstrācijā bija vērojami vairāki desmiti cilvēki ar Somijas karogiem rokās, kā arī tādi, kas bija uzvilkuši Somijas hokeja izlases kreklus.

Policija centusies nodrošināt kārtību uz robežas starp Zviedriju un Somiju Botnijas līča augšpusē, kur blakus atrodas Zviedrijas pilsēta Haparanda un Somijas pilsēta Tornio.

Linders laikrakstam apgalvojis: „Daži cilvēki atradās Zviedrijas pusē, bet aptuveni 600 bija Somijas robežas pusē. Demonstrācija pagaidām ir vērtējama kā pasīva ar mērķi nelaist bēgļus pāri robežai.”

Peters Vāra, Zviedrijas pilsētas Haparandas sociāldemokrātu mērs, sacījis: „Demonstrācijā bija labējie ekstrēmisti, kas pulcējās pie Haparandas autobusu stacijas. Kad es turp aizbraucu, viss bija kluss, bet policija tur vēl atradās.”

Saskaņā ar policijas sniegto informāciju, demonstrācija notikusi bez starpatgadījumiem, bet ap plkst. 13:00 lielākā daļa demonstrantu protesta vietu bija atstājuši, līdz ar to policijas klātbūtne vairs nebija nepieciešama.

Somijas raidsabiedrība „YLE” aprēķinājuši, ka katru nedēļu Somijā pie robežas ar Zviedrijas pilsētu Haparandu aptuveni 1000 bēgļu šķērso robežu.

Savukārt Somijas valdība piektdien apgalvojusi, ka vairāk nekā 11000 patvēruma meklētāji, kas šogad ieradušies Somijā šajā gadā, ir pārsvarā no Irākas. Valdība atzinusi, ka tas ir krietni vairāk kā 2014. gadā, kad patvēruma meklētāju skaits bijis vien 3600.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Somija piekritusi pieņemt savu divu procentu daļu no teju 120 000 patvēruma meklētājiem, kas ieradušies Eiropas Savienībā, taču iebilduši pret to kā obligātu kvotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!